Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Stranden ved Aberdeen

Til tross for at den ligger lenger nord enn Moskva, er Aberdeen om sommeren ikke bare en morsom by, men også et fint strandreisemål. Vannet er litt for kaldt til å svømme i, men de vidstrakte strendene er perfekte for fotturer og å fly drager. Solen skinner ofte, været er mildt og himmelen er blå til stadighet. Dette er et ideelt sted for lange spaserturer langs stranden, vannsport og hvalsafari.

Kyststien i Aberdeenshire går gjennom pittoreske landsbyer med lange, øde strender. Barn bygger sandslott, spiller ball eller dykker i bølgene. Det er spennende å ri på hest langs stranden eller utfordre bølgene på et surfebrett. Sanddynene er enorme. Rattray Head-dynene kan nå en høyde på 23 meter. Det kuperte landskapet er i kontinuerlig bevegelse, formet av vannet og vinden.

En steinhytte ved Aberdeenkysten
En steinhytte ved Aberdeenkysten

Aberdeen

Kupert landskap i Rattray Head

Stranden ved naturreservatet Loch of Strathbeg er 17 kilometer lang, og er et sant paradis for fugler og sommerfugler. I disse våtmarkene kan fuglekikkere få øye på mange vintergjester, som rosafotede gjess fra Spitsbergen, ville svaner fra Island og lundefugler fra Novaja Semlja. Man ser ofte niser ute i bukten.

Den mest iøynefallende bygningen er uten tvil det 37 meter høye fyrtårnet ute i vannet, som bare er tilgjengelig ved lavvann. Men nå for tiden blir ikke folk lenger isolert ved høyvann - det enslige fyrtårnet ved kysten har vært ubemannet siden 1982. Lyssignalet er automatisert, og fyrtårnet er fortsatt i drift. De mange skipsvrakene langs kysten er et tydelig tegn på at fyrtårnet trengs.

Rattray Head ligger mellom Peterhead og Fraserburgh, en times kjøring nord for Aberdeen. En idyllisk fjern avkrok av Skottland, langt fra folk og med frisk havluft.

Med litt flaks kan man få øye på lundefugler
En sel utenfor strandpromenaden

Båttur

Det kalde, mørke vannet i Nordsjøen er tilholdssted for delfiner, hvaler, niser og haier. Disse dyrene dukker ofte opp nær Aberdeenkysten, og er et spektakulært skue. Høyt over bølgene er det også mye å se: hundrevis av sjøfugler, og innimellom også en sjelden lundefugl. Clyde Cruises tilbyr jevnlige båtsafarier fra Aberdeen havn, og den erfarne guiden vil peke ut alle høydepunktene. Båtturene legger ut fra Eurolink-havnen i nærheten av fiskemarkedet.

+ Les mer

Se på kartet

Aberdeen og Aberdeenshire