KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Budapests landemerke

Buda-borgen er et permanent syn å skue for folk som vandrer langs bredden av Donau. De endeløse borgbygningene og de sjarmerende monumentene tårner på en høyde over byen, og gjør dette imponerende palasskomplekset til et av de vakreste stedene i Budapest. Borgdistriktet ligger i det historiske sentrum av Buda, og er et herlig sted for spaserturer gjennom de tallrike alleene og plassene.

Dekorerte herskapshus i barokk fra 1700-tallet omkranser de brosteinsbelagte gatene. Her og der ser du en iøynefallende gotisk buegang. Buda-borgen inneholder vakre severdigheter som det gamle kongeslottet, den romantiske Fiskerens bastion og den imponerende Matthiaskirken. Det er mange måter å komme dit på. Et fint alternativ er å ta kabelbanen opp til slottet fra enden av Kjettingbroen. Eller du kan spasere opp – det er massevis av steder underveis der du kan få igjen pusten og beundre utsikten over Donau og byen.

Buda-borgen er opplyst om natten
Buda-borgen er opplyst om natten

Budapest

Severdigheter på borghøyden

Kongeslottet med den distinkte grønne kobberdomen ligger i den sørlige siden av borghøyden. På 1200-tallet var den et vern for de ungarske kongene og innbyggerne i Buda. På grunn av kriger og ødeleggende branner er det lite igjen av det opprinnelige interiøret, men siden 1946 har slottet blitt renovert med stort hell. De majestetiske bygningene huser nå to museer: Budapests historiske museum og Det ungarske nasjonalgalleriet.

I Matthiaskirken – i hjertet av borgdistriktet – ble de ungarske kongene kronet frem til 1916. Den opprinnelige 1200-tallsbygningen har jevnlig blitt tilpasset til nye arkitektoniske trender. Osmanerne som hersket i Buda i det 16. og 17. århundret, gjorde den til og med om til moské.  Arkitekt Frigyes Schulek skapte den vakre nåværende nygotiske bygningen sent på 1800-tallet, i tråd med de opprinnelige planene fra middelalderen.

Det imponerende diamantmønsteret på taket og griffene på fasaden er også Schuleks verk. Interiøret er dekorert med fargerike motiver som arkitekten fant på de opprinnelige steinveggene. Ravnebildene som finnes flere steder i kirken er en referanse til kong Matthias Corvinus, som hadde en ravn (corvus på latin) i våpenskjoldet sitt. Flere originale gotiske elementer er også intakte, blant annet det imponerende åttekantede klokketårnet fra det 15. århundre. Et annet ekstraordinært element er den dobbelte sarkofagen for kong Béla III og dronning Anne de Châtillon fra 1100-tallet – en av de eldste skattene på borghøyden.

+ Les mer

Hagene i Buda-borgen

En vandring gjennom gamle Buda

Det er fint å vandre gjennom de pittoreske gatene i Budas gamle bysentrum. De fint dekorerte herskapshusene, der patrisierne i det ungarske kongedømmet bodde, er fortsatt i bruk som bolighus. Mange av borggårdene i dette rolige strøket skjuler sjarmerende kafeer og restauranter. Detter er perfekte steder for å nyte et forfriskende glass házi limonádé (hjemmelaget limonade) eller fröccs (hvitvin med soda).

Buda-borgen

Den fortryllende Fiskerens bastion

Fiskerens bastion ser ut som et eventyrslott, med sin snøhvite fasade, spisse tårn, vindeltrapper og brystvern. Utsikten over Pest og Donau er like fortryllende, spesielt når alle lysene fra byen glimter i mørket. Frigyes Schulek tegnet bastionen for å gi mer stil til Matthiaskirken, som han renoverte sent på 1800-tallet. De sju tårnene representerer de sju madjarske stammene som slo seg ned i Ungarn i 886. En majestetisk trapp med 145 trinn fører til Viziváros-distriktet lenger nede. Tradisjonelt var det her fiskernes laug holdt til, og som bastionen har fått navnet sitt fra.

Den fortryllende fiskerens bastion