Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Gamlebyens bankende hjerte

Offentlige henrettelser, tyrefekting og aristokratiske dueller: Den rektangulære Plaza Mayor har vært skueplass for omtrent alle tenkelige former for blodige ritualer. I dag er det et fredelig sted, en plass med butikker og utendørskafeer. Dette er det bankende hjertet i den eldste delen av byen, Madrid de los Austrias-strøket, bygget på 1500-tallet av Habsburgerne.

Når du går gjennom buegangene rundt Plaza Mayor er det som å reise tilbake i tid. Små butikker selger helgenstatuer, frimerker og suvenirer, med utstillingsvinduer og inngangspartier som har vært uendret i årtier. Butikknavnene er skrevet med dekorativt malte bokstaver på vinduer og skilt. Midt på plassen står en statue av Filip III til hest, den habsburgske kongen som beordret byggingen av plassen slik den er i dag.

Plaza Mayor, Madrids bankende hjerte
Plaza Mayor, Madrids bankende hjerte

Madrid

Historien om Plaza Mayor

Det startet som et beskjedent marked i middelalderen, på samme sted, utenfor byportene. Plassen ble den gang kalt Plaza del Arrabal, og senere – etter hvert som historien skred frem – Plaza de la Constitución, Plaza Real og Plaza de la República. Men blant lokalbefolkningen har den alltid blitt kalt "stortorget" – Plaza Mayor. Habsburgerkongen Filip den fagre betraktet den som et kaos, og ba hoffarkitekt Juan de Herrera om å renovere hele plassen, og dekorere Casa de la Panadería (bakerihuset) med fresker. Etter en rekke bybranner fikk plassen sin nåværende form: rektangulær, med porter på alle sider, to spisse tårn tvers overfor hverandre, og omgitt av fireetasjes okerrøde bygninger. Innbyggerne i Madrid kunne overvære offentlige henrettelser og tyrefekting fra de 237 smijernsbalkongene rundt plassen.

“Fra de 237 balkongene kunne man overvære offentlige henrettelser og tyrefekting”

Statue av Filip III på plassen

Mat og drikke på Plaza Mayor

Plaza Mayor er en populær plass som tiltrekker seg tusenvis av besøkende hver dag. Mange kommer for å beundre plassens storslagenhet, men også for en kopp "café con leche" eller en tallerken tapas på en av de solfylte utendørskafeene. Kafeene er riktignok turistpregede, men barene og restaurantene noen få skritt bortenfor er fortsatt ganske autentiske. Mesón de la Guitarra er et fint sted for et glass avkjølt vin eller en karaffel sangría, mens Museo del Jamón serverer kaldt, forfriskende øl og iberiske skinkesandwicher og Mesón del Champiñón byr på et stort utvalg tapas som er av en annen verden.

Aldri et kjedelig øyeblikk på Plaza Mayor

Foto

  • Aldri et kjedelig øyeblikk på Plaza Mayor: Joerg Hackemann, 123rf