KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Den vakre Villa Borghese

Villa Borghese, den største parken i Roma, er perfekt dersom man vil unngå travelheten i byen. Mellom gangveier og blomsterbed finner du skulpturer, fontener og templer. De fleste besøker parken på grunn av de tre museene: Galleria Borghese, Museo Nazionale Etrusco og Galleria Nazionale d’Arte Moderna. Ikke rart den også er kjent som Museumsparken!

Det er vanskelig å forestille seg at dette området en gang var en stor vingård. I 1605 ble den gjort om til en park for kardinal Scipione Borghese. Den omfattende kunstsamlingen hans ble huset i Villa Borghese, som han tegnet selv og som parken er oppkalt etter. Den fornemme boligen skulle gjenspeile en klassisk romersk villa, og den omkringliggende parken ble inndelt i tre seksjoner: en skog, en kunstferdig park og et vilt og naturlig område.

Villa Borghese i parken med samme navn
Villa Borghese i parken med samme navn

Rome

Galleria Borghese

Dette er uten tvil et av de mest imponerende museene i Roma. Den staselige villaen fra det 17. århundret huser kardinal Scipione Borgheses omfattende kunstsamling, og omfatter arbeider av mestere som Caravaggio, Bernini og Botticelli. Den er en perfekt introduksjon til kunsten under renessansen og begynnelsen av barokkperioden. Kardinalen foretrakk hovedsakelig klassisk kunst og samtidskunst, så vel som antikke skulpturer.
Selv om villaen har 20 rom, er ikke størrelsen uoverkommelig. I første etasje finner man hovedsakelig skulpturer, fresker og romerske mosaikkgulv, blant annet den berømte "David" av Bernini. Annen etasje huser Galleria Borghese, med renessansekunst av europeiske mestere, blant annet det berømte maleriet La Deposizione di Cristo av Sanzio Raphael. På grunn av den store populariteten, får bare et maksimalt antall besøkende slippe inn hver dag, så det anbefales å bestille på forhånd.

Den imponerende fasaden på Galleria Borghese
Etruskisk vase

Etruskiske vaser og moderne kunst

De to andre museene i parken er også vel verd et besøk. Folk som liker moderne kunst kommer til å elske Galleria Nazionale d’Arte Moderna. Samlingen omfatter kunst fra det 19. og 20. århundret, så vel som berømte navn som Kandinsky, Mondrian og Pollock. Det legendariske Museo Nazionale Etrusco stiller ut kunst fra den pre-romerske perioden, blant annet en lang rekke etruskiske vaser. Museet ligger i Villa Giulia, som dateres tilbake til 1553 og som en gang var sommerhus for pave Julius III.

Hemmelige hager

Et typisk trekk ved mange italienske parker og hager fra renessansen og barokken, er giardini segreti, eller hemmelige hager. Disse bortgjemte flekkene, ofte i nærheten av eierens hjem, utstråler romantikk og fredfullhet. Hagene var hemmelige fordi de bare var tilgjengelige for eieren, og ikke for det alminnelige publikum. Villa Borghese har to slike hemmelige hager: Giardino dei Melangoli og Giardino dei Fiori. Hagene ligger ved siden av villaen, men er ikke alltid åpne for besøkende. Du kan imidlertid få et glimt av disse tilfluktstedene gjennom gjerdene.

Hagene i Galleria Borghese