Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

De lyse hodene på Harvard Yard

Dette er kanskje det mest lærde hjørnet i USA: det 9 hektar store området som forbinder ulike deler av Harvard-universitetet i Boston. Harvard Yard omfatter universitetsbiblioteker, studenthjem og forelesningssaler. En spasertur gjennom parken er en forfriskende introduksjon til et av de mest prestisjefylte universitetene i USA.

Harvard Yard dateres tilbake til tidlig på 1800-tallet. De store, inngjerdede plenområdene er det historiske senteret og den eldste delen av universitetsområdet. Deler av Harvard Yard kalles nå Old Yard. Det er her mange av studenthjemmene for førsteårsstudentene befinner seg. Her ligger også Massachusetts Hall, som ble oppført i 1720, og som er den nest eldste universitetsbygningen i USA. Den elegante bygningen huser kontorene til presidenten for Harvard-universitetet.

Inngangsporter med en historie

Harvard Yard har 25 inngangsporter av smijern, hver av dem til ære for en studentklasse fra sent på 1800-tallet. Tradisjonen med å gi hver klasse sin egen inngang ble etablert i 1889. Forretningsmannen Samuel Johnston, som ble uteksaminert fra Harvard i 1855, skaffet penger til en port som utstrålte storhet og status. Omregnet til dagens pengeverdi kostet "Johnston-porten" en kvart million dollar. Den ble utformet av en Harvard-student som droppet ut, arkitekten Charles McKim. Hans "nygeorgianske" stil ble enormt populær, og de andre portene og bygningene på universitetsområdet ble senere også bygget i denne stilen.

Plenen: en oase for studenter og besøkende

Skapt for alle årstider

Parken med de ærverdige universitetsbygningene kan besøkes året rundt. Om våren og sommeren står det grønne gresset i vakker kontrast til de mursteinsrøde bygningene på universitetsområdet. Studentene sitter på fargerike hagestoler rundt omkring i parken og diskuterer studiene og livet i sin alminnelighet. Om høsten blir parken som en sjø av lysende rødbrune fargetoner. Og om vinteren skaper snøen romantiske omgivelser, som hentet ut av en roman av Charles Dickens.

Et vintereventyr
Statuen av John Harvard

“Under eksamensperioden skal det ifølge tradisjonen gi studentene hell å berøre skoen til John Harvard”

Det tre løgnenes statue

Statuen av John Harvard er et av de mest populære studentmøteplassene på universitetsområdet. Massevis av både turister og studenter på vei til en viktig eksamen gnir på den venstre skoen hans for hell og lykke. Skulpturen er imidlertid ikke helt hva den gir seg ut for å være, og den kalles også de tre løgnenes statue.


Den første løgnen er at mannen ikke er John Harvard. Det er ingen som aner hvordan han så ut, og det var en annen som sto modell for statuen i 1884. Og selv om det på fundamentet står "Grunnleggeren av Harvard", var det ikke John Harvard som grunnla det berømte universitetet. Han var en av de første mesenene for universitetet, og donerte halvparten av eiendelene sine til det, i tillegg til biblioteket sitt, som besto av over 400 bøker. Den tredje løgnen ligger i årstallet som er skrevet på fundamentet: 1638. Harvard ble ikke grunnlagt i 1638, men i 1636 – noe som gjør det til det eldste universitetet i USA.

John Harvards slitte venstre sko

Foto

  • Plenen: en oase for studenter og besøkende: Jannis Tobias Werner, Shutterstock