Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Bund: Shanghais gylne strekning

Elvepromenaden Bund er Shanghais gylne strekning. Denne rekken av bankbygninger, konsulater og hoteller fra kolonitiden er et populært tilholdssted for Shanghaibeboere. Det historiske preget i Bund står i skarp kontrast til Shanghais moderne bysilhuett på den andre siden av Huangpu Jiang-elven.

Elvepromenaden begynner ved Heltemonumentet – til ære for nasjonalistene som kjempet for Shanghais frihet – og består av historiske fasader, inkludert gotikk, barokk, nyklassisisme og renessanse. Dette er et fint sted for å ta bilder og se på folk. Avhengig av tiden på dagen vil du møte alle slags mennesker her: lokale innbyggere som utfører sine daglige tai chi-ritualer, barn som leker med drager og forretningsfolk i dress. Kveldene er perfekte for en spasertur langs Bund for å beundre den vakkert belyste, moderne bysilhuetten på den andre siden av elven.

Belyste bygninger langs Bund
Belyste bygninger langs Bund

Shanghai

En arkitektonisk tidsreise

Bund betyr "brygge langs en mudrete kyst". Det er et vestlig navn – kineserne kaller fortsatt elvebredden for Waitan. De første bygningen i europeisk stil langs Bund ble oppført i 1843. Siden da er det blitt bygget en rekke konsulater, banker og hoteller her, spesielt i øst-indisk - dvs. vestlig - stil. Denne byggestilen er oppkalt etter "reisen" den måtte gjøre: Vestlige byggestiler nådde Det fjerne Østen via India. På slutten av 1800-tallet tok arkitekter til å kombinerte modernistiske stil med tradisjonell kinesisk stil, som man kan se i Palace Hotel og den tidligere russisk-kinesiske banken. På begynnelsen av 1900-tallet gjorde Art Deco sitt inntog. Bank of Communications fra 1948 og Peninsula Hotel er fine eksempler på dette. Du får god oversikt over de ulike stilene fra hotellets utendørsbar, som har en fantastisk utsikt til Bund.

Det er alltid noe å gjøre i Bund
Shanghais hyppig fotograferte silhuett

Den beste panoramautsikten

Frem til 1990 var østbredden av Huanpu Jiang-elven – tvers over fra Bund – relativt rolig, men fra da av ble den et yndet fotoobjekt. De skinnende skyskraperne i Shanghais forretningsstrøk kjemper om å bli fotografert av turistene. De utgjør en imponerende kontrast til de lave historiske bygningene i Bund, som er bare noen etasjer høye. Verdens nest høyeste skyskraper, Shanghai Tower, ble fullført i 2014. Bare Burj Khalifa i Dubai er høyere. På den samme østbredden finner du det ikoniske Oriental Pearl Tower, Shanghai World Financial Center - kalt "flaskeåpneren" på folkemunne - og det staselige Jin Mao Tower. Alle disse bygningene byr på vakker utsikt over byen og Bund, selv om ingen ting overgår utsikten til tårnene sett fra Bund.