Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Grottene i Cheddar-ravinen

Tretti kilometer sørvest for Bristol ligger Cheddar-ravinen, et av de mest populære landskapene i Somerset. Denne spektakulære ravinen er den største i landet. De omgivende klippene rager opp til 140 meters høyde. Selve ravinen er like imponerende, med tallrike grotter og huler i klippene. Forhistoriske levninger etter de tidligste innbyggerne i Storbritannia er blitt funnet her.

Ravinen og hulesystemet er blitt formet gjennom 1,2 millioner år av smeltevann fra isbreer fra ulike istider. Yeo-elven, som gravde ut ravinen, renner her fortsatt, men nå renner den under jorden. Den har skapt kalksteinsgrotter, og de to største av dem - Gough's Cave og Cox's Cave - er åpne for publikum. Et komplett, 9 000 år gammel skjelett av en tidlig huleboer, kjent som Cheddar-mannen, ble funnet i Gough’s Cave.

Et eventyrlandskap

Klippene og skråningene i Cheddar-ravinen utgjør en mosaikk av habitater, overgrodd med slank maure, frøstjerner og en sjelden type nellik som kalles Cheddar Pink. Den er like sjarmerende og nydelig på oversiden som den er mørk og mystisk på undersiden. Store flaggermuskolonier lever i hulene og grottene blant de avgnagde beinrestene av kannibalistiske huleboere.

Det er en type landskap som får fantasien til å løpe løpsk. Det blir sagt at det var nettopp dette som skjedde med J.R.R. Tolkien, som dro på bryllupsreise hit i 1916. Ringenes herre-trilogien er filmet på New Zealand, men det var i Somerset at forfatteren fant inspirasjonen. Beskrivelsen av Helm's Deep i "To tårn" har en slående likhet med Cheddar-ravinen. I dag kan man ta en underjordisk opplevelsesreise kalt "The Crystal Quest", inspirert av Tolkiens fantasiverden, gjennom Cox-hulen. Resten av hulen, fylt som den er med speilblanke innsjøer og kalksteinformasjoner, er opplyst på en eventyraktig måte, med mysteriøs sang som toner ut fra skjulte høyttalere.

Cox's Cave

Cheddar-mannen

Det 9 000 år gamle skjelettet av Cheddar-mannen ble funnet i Gough’s Cave, men han var ikke den første som bodde i hulen. Andre rester man har funnet er 12 000 år gamle. Likevel appellerer han mer til fantasien, ettersom dette skjelettet er det eldste fullstendige skjelettet som noensinne er blitt funnet i Storbritannia. Forbindelsen til denne første "fullstendige brite" har ikke bare en følelsesmessig komponent. Da DNA-et hans ble sammenlignet med DNA fra skolebarn i Cheddar sent på 90-tallet, viste det seg at han var en fjern forfader til to av dem. Hullet i skallen hans og tegn på kannibalisme som er funnet i hulen, får en til å tenke sitt om den skjebnen han ble til del.
Cheddar-mannen

Foto

  • Cox's Cave: Loganatahan Parthipan, Flickr
  • Cheddar-mannen: Percy, Flickr