Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Verdens sentrum

Quito, hovedstaden i et land som er oppkalt etter ekvator, ligger på den sørlige halvkulen. Den befinner seg imidlertid under to mil fra linjen som skiller den nordlige og den sørlige halvkulen. Stedet der den franske vitenskapsmannen Charles-Marie de La Condamine stedfestet ekvator (mer eller mindre presist) er nå markert med et stort monument: La Mitad del Mundo, verdens sentrum.

Selv om man ved hjelp av moderne måleteknikker har funnet ut av ekvator faktisk ligger om lag 240 meter lenger nord, er Mitad del Mundo-monumentet likevel en populær attraksjon. Monumentet er del av et kompleks av butikker og attraksjoner i utkanten av den søvnige byen San Antonio de Pichincha. Byen vekkes til live på søndager og helligdager, da den er vertskap for et ukentlig marked med musikk og dans.

Etnografisk museum

Etnologisk museum

Det 30 meter høye monumentet – med en metallglobus på toppen – huser et etnografisk museum som viser de ulike etniske gruppene i Ecuador. Besøket begynner med en heistur til toppen, og derfra går du ned trappen for å komme til museet. Du kan også besøke en serie paviljonger, en for hvert av landene som tok del i en ekspedisjon på 1700-tallet for å finne ekvators plassering. Hvis du har dårlig tid, bør du besøke den franske paviljongen, som er ekstremt interessant. Til sist har man Fundación Quito Colonial, en miniatyrutgave av de ecuadorianske byene Guayaquil, Cuenca og Quito.

Ligger ekvator her?

Den uhåndgripelige nullgraderslinjen

Uansett hvor den magiske breddegraden 0° 0' 0" måtte befinne seg, er det ikke der monumentet står. Men når man tenker på de begrensede verktøyene og ressursene de hadde til rådighet under ekspedisjonen, er det ganske forbløffende at de bare bommet med et par hundre meter. I dag tar de fleste besøkende den innebygde GPS-en i kameraene eller mobiltelefonene sine til hjelp for å finne den nøyaktige posisjonen til ekvator. Men selv ikke denne metoden er 100 % pålitelig.Påstanden om at det nærliggende museet Museo Intiñan sto nøyaktig på ekvatorposisjonen, er heller ikke bekreftet. Men stedet er nær nok til at man kan utføre ulike unike eksperimenter. Den mest berømte demonstrerer den såkalte Corioliseffekten: hvis du heller ut vann over en kule nord for ekvator, vil vannet strømme med klokken, og sør for ekvator vil det strømme mot klokken. Et annet interessant faktum er at du på ekvator vil veie litt mindre enn noe annet sted på kloden.

Perfekt balanse på nullgraderslinjen

Foto

  • Etnografisk museum: Eric Schmuttenmaer, Flickr
  • Perfekt balanse på nullgraderslinjen: Eric Schmuttenmaer, Flickr