Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Sjarmen i svunnen storhet

I de populære strøkene Fener og Balat ser det ut som om tiden har stått stille. Små brolagte gater med trehus på hver side fører de besøkende forbi kirker, moskeer og hellige gravsteiner. Du vil til og med se en del av den bysantinske bymuren fra 400-tallet. Det er ingen overraskelse av UNESCO har oppført Fener og Balat, på den historiske Istanbul-halvøya, på verdensarvlisten.

Den naturlige havnen ved Bosporos' munning er også kjent som Det gylne horn. Denne havnen har vært et livlig handelssentrum i hundrevis av år. Helt tilbake til den gang byen het Konstantinopel har fiskere og bønder kommet hit med fangsten og produktene sine for å selge til handelsfolk. Bærere og sjøfolk sørget for transporten. Nabolagene Fener og Balat ligger ved siden av hverandre, i Fatih-distriktet tett ved Det gylne horn, og tjente godt på all rikdommen som kom inn.

Det historiske balat-strøket
Det historiske balat-strøket

Istanbul

Et arbeiderklassestrøk med en rik fortid

Dagens innbyggere i Fener og Balat er for det meste muslimer, men tidligere var disse strøkene stort sett bebodd av jøder og grekere. I den bysantinske perioden slo et voksende antall grekere seg ned i Fener, ettersom setet for det greske patriarkatet befant seg her, og det sto en ortodoks kirke her. I det 17. århundret bygde det rike borgerskapet steinhus med rikt dekorerte gavler. Da jødene tok til å flytte inn i de gamle trehusene, ble Balat byens jødiske strøk.

På tross av fortidens rikdom er disse strøkene langt fra noen striglete friluftsmuseer. På slutten av 1800-tallet flyttet de velstående jødene og grekerne ut, og nye generasjoner innflyttere fra andre områder av Tyrkia gjorde strøket til sitt eget. Gradvis ble dette nabolaget et vennlig arbeiderklassestrøk, med historiske hjem, religiøse monumenter og unger som spiller fotball i gatene. Mange av de historiske husene og bygningene har blitt renovert, takket være penger og assistanse fra UNESCO, men mange bygninger står fortsatt og skriker etter rehabilitering.

Sjarmen til Fener og Balat ligger ikke bare i den travle tyrkiske atmosfæren. Det er melankolien, minnet om en svunnen æra, som gjør dette nabolaget verd et besøk. Gatenes falmede storhet er spesielt fotogen i det tidlige morgenlyset eller ved solnedgang.

Det greske patriarkatet i Fener
Fargerike bakgater i Fener

Typisk tyrkisk

Balat og Fener kan enkelt besøkes i løpet av en formiddag eller en ettermiddag. Ta en pause med en kopp tyrkisk te i Mekteb-i (Akcin Sok 3/A, Fener). For en deilig lunsj eller middag kan du besøke Tarihi Halic (Abdulezel Pasa Caddesi 117, Fener). Fra taket av denne restauranten er det fabelaktig utsikt over Det gylne horn. Her får man servert tradisjonelle retter som hvitløksuppe og kebab. For hjemmelaget iskrem og ekte Turkish Delight, gå innom Merkez Sekercisi (Leblebiciler Sok 33, Balat).

Tradisjonell hvitløksuppe