KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Den sjarmerende Gylne gaten

I skyggen av Praha-borgen ligger "Zlatá ulicka", Den gylne gaten. Gaten er oppkalt etter gullsmedene som ble innkvartert her av keiser Rudolf II. Ifølge legenden ga han dem i oppdrag å finne et stoff som kunne lage gull av metall. I virkeligheten er historien langt mindre eksentrisk: På 1500-tallet ble de elleve små husene i gaten bygget for å innkvartere borgvaktene og familiene deres.

De mangefargede husene fra 1500 -tallet i Den gylne gaten er blant de mest fotograferte stedene i byen. På 1700- og 1800-tallet var husene bebodd av husokkupanter. Senere bodde kunstnere der, blant annet den berømte tsjekkiske poeten og forfatteren Franz Kafka (1883-1924). I to år bodde han hos søsteren sin i det blå huset i nummer 22.

Her bodde forfatteren Franz Kafka en tid

En gate full av berømte navn

Det sies at Kafka skrev de beste historiene sine her, inkludert romanen "Slottet". Hans tidligere hjem rommer nå Kafka-bokhandelen og et lite museum. De andre husene rommer suvenirforretninger som selger ulike håndverksprodukter. Det ville ha vært en påkjenning å bo i et av disse husene. Det er så lavt under taket her at en voksen person knapt kan stå oppreist. En annen berømt forfatter som også har bodd i Den gylne gaten, er nobelprisvinneren Jaroslav Seifert. Og nummer 14 var en gang hjemmet til spåkvinnen Madame de Thebes. Hun brukte kort for å spå i fremtiden, og ved slutten av annen verdenskrig ble hun arrestert av Gestapo etter å ha spådd at Hitler snart kom til å dø.

Den gylne gaten om vinteren

Den gylne gaten i gyllengult lys

Om kvelden eller i skumringstimen er Den gylne gaten enda vakrere enn om dagen. Kveldslyset gir de små pittoreske husene en magisk, gyllen glød. Har du lyst til å se gaten fra et helt annet perspektiv? Da kan du gå opp trappene i nummer 24 og komme opp på forsvarsmuren. Her finner du en utstilling av rustninger, treskjold og spyd. Her er også et torturkammer med gamle torturinstrumenter.

En gyllen glød om kvelden