KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Borgen, hjertet av dansk politikk

Christiansborg ligger på den lille øya Slotsholmen i Københavns havn. Opprinnelig bodde kongefamilien her, men etter en brann i 1794 flyttet familien til Amalienborg. Dette er nå sete for det danske parlamentet og hoffet. Den danske statsministeren har også kontor i det tidligere slottet.

Det gjør Christiansborg til den eneste bygningen i verden som huser tre statsmakter: den utøvende, den lovgivende og den dømmende makt. Den imponerende bygningen og samlingen av de tre statsmaktene under ett tak, har gitt Christiansborg tilnavnet Borgen. Det er også tittelen på en TV-serie med internasjonal suksess som primært foregår i strøket rundt Christiansborg.

Det majestetiske Christiansborg
Det majestetiske Christiansborg

København

Riddersalen med gobeliner

En rundtur på Christiansborg

En rundtur på Christiansborg tar deg gjennom de kongelige gemakker og parlamentet, scenen der politikken i Danmark spilles ut. Omviserne gir en innføring i det danske politiske systemet. Av alle de kongelige rommene, er representasjonsrommene de mest imponerende – og de er åpne for publikum. Her arrangeres ofte banketter, gallaer og andre offisielle møter. Riddersalen er dekorert med en samling gobeliner som ble gitt i gave til dronning Margrethe II til hennes femtiårsdag i 1990. Gobelinene fremstiller tusen års dansk historie, og er laget av kunstneren Bjørn Nørgaard.

Tronsalen har utgang til balkongen, der atskillig kongelig prakt har fått utfolde seg. Taket i tronsalen er dekorert med et maleri som fremstiller legenden om det danske flagget, Dannebrog. Legenden forteller at flagget er en gave fra Gud, og at det hjalp Danmark til å vinne et slag i Estland. På grunn av den legendariske opprinnelsen, blir Dannebrog ofte regnet som det eldste flagget i verden.

Århundregammelt, og likevel nytt

Fundamentet til Christiansborg er mer enn 800 år gammelt. Biskop Absalon bygget den første borgen her i 1167. I løpet av flere århundrer ble borgen utvidet til den fikk den formen den har i dag. Dagens Christiansborg er faktisk den tredje versjonen av slottet. Etter brannen i 1794 ble slottet bygget opp igjen, men det brant ned igjen i 1884. Bare noen få bygninger og kapellet unnslapp brannen. Slottet ble bygget opp igjen i 1907, og fikk da det solide ytre som understreker bygningenes rolle som landets politiske sentrum.

Fundamentet er hundrevis av år gammelt