Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Fargene på Hundertwasserhaus

Fargerike vegger, skjeve linjer og en kaskade av planter - Hundertwasserhaus er en temmelig iøynefallende bygning. Den ble tegnet i 1983 av kunstneren Friedensreich Hundertwasser, er kjent som et arkitektonisk mesterverk, og er en av de mest fotograferte bygningene i Østerrike. Men den skapte stor debatt da den ble fullført i 1985.

Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) mente at arkitekturen skulle være i harmoni med mennesker og natur. Ingen unaturlige, rette linjer, men uforutsigbare former og kraftige farger. Da borgermesteren i Wien ga ham i oppdrag å tegne et leilighetskompleks, anvendte han nettopp denne filosofien. Ettersom han først og fremst var kunstner, ba Hundertwasser arkitekten Josef Krawina om assistanse. Men Krawina var tilhenger av rette linjer og symmetriske mønstre, og dermed kontaktet Hundertwasser arkitekten Peter Pelikan i stedet.

Trær vokser ut av vinduet

Hundertwasserhaus ble bygget på to år. Komplekset består av 52 leiligheter, 19 patioer og 250 trær og busker som vokser på taket - noen av dem stikker til og med ut av vinduene i noen av rommene. Vegetasjonen gir bygningen ekte liv. Dette er også et av de fineste prinsippene for Hundertwasserhaus: Arkitekten ville at hvert eneste tre og hver eneste busk som ble ødelagt under byggingen skulle bringes tilbake på taket og i selve komplekset. Hver eneste leilighet er unik - en kombinasjon av bølgende vegger, ujevne gulv og fargerike fasader. Innbyggerne i de berømte leilighetene kan tilpasse vinduskarmene etter eget ønske. Dette var et annet viktig trekk ved Hundertwasser, som var en sterk tilhenger av folks personlige påvirkning på arkitekturen. I dag blir bygningen lovprist for sin spesielle design, men den skapte stor debatt da den var ferdig. Flere kritikere karakteriserte bygningen som kitsch.

+ Les mer

Vegetasjon på taket
Kraftstasjonen i Spittelau

Allsidige Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser ble født den 15. desember 1928 i Wien. Etter annen verdenskrig studerte han i tre måneder ved kunstakademiet i Wien, der han ble inspirert av kunstnere som Egon Schiele og Gustav Klimt. På 1950- og 1960-tallet ble Hundertwasser ansett som en allsidig kunstner og arkitektteoretiker. Han kjempet mot rasjonalismen i arkitekturen, og gikk inn for en mer menneskelig tilnærming. I tillegg til Hundertwasserhaus i Wien, har han også tegnet kraftstasjonen i Spittelaudistriktet.

Den fargerike fasaden på Hundertwasserhaus

Hundertwasser-museet

Selv om Hundertwasserhaus bare kan beundres fra utsiden, ligger Kunst Haus Wien bare noen hundre meter unna. Det rommer en permanent utstilling om komplekset. Kunst Haus ble også tegnet av Hundertwasser, og også her er det langt mellom de rette linjene. Fasaden ligner veldig på Hundertwasserhaus, men er mindre fargerik, med mye svart og hvitt. To av de fire etasjene i museet er viet Hundertwasserhaus. De to andre etasjene viser midlertidige utstillinger av andre kunstnere.

Foto

  • Vegetasjon på taket: Adisa, Shutterstock
  • Den fargerike fasaden på Hundertwasserhaus: Shchipkova Elena, Shutterstock