Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Menneskehetens vugge‬

Menneskehetens eldste forfedre ble funnet tidlig på 1900-tallet tretti kilometer nordvest for Johannesburg. Disse levningene ble bevart gjennom millioner av år takket være en kombinasjon av kalkstein og andre sedimenter som var gunstige for dannelsen og bevaringen av fossiler.

Det kuperte landskapet rundt Sterkfontein, Swartkrans og Kromdraai kan fortsatt by på en skattkiste av vitenskapelig informasjon. Området kalles "Menneskehetens vugge". Den mest komplette hodeskallen av en Australopithecus africanus ble funnet her i 1947. Den skotske paleontologen Robert Broom klassifiserte den som "Plesianthropus transvaalensis", som betyr "nesten-menneske fra Transvaal". Den over 2,5 millioner år gamle hodeskallen fikk raskt navnet "Mrs. Ples", og verdensberømt på et blunk.

Et underjordisk syn

Senere er mer enn 500 hominider blitt funnet her. I 2000 førte UNESCO opp Sterkfontein og det omliggende området på sin verdensarvliste. Det er til sammen seks huler i Sterkfontein, fylt med vakre stalagmitter og stalaktitter. Den største hulen, Elefanthallen, er 90 meter lang og 23 meter høy, og inneholder en underjordisk innsjø. Hulene ligger i det store Isaac Edwin Stegmann-naturreservatet. Omvisninger finner sted hver halvtime fra tirsdag til søndag mellom kl. 9.00 og kl. 16.00.

Mrs. Ples på utstilling

Utgravningene i "Menneskehetens vugge" gir et innblikk i livet i steinalderen og jernalderen. Homo ergaster, for eksempel, en utryddet, tidlig menneskeart som har store likheter med Homo erectus, bruke steinverktøy allerede for en million år siden. Det greske ordet "ergaster" betyr "arbeider", og refererer til redskapene som ble funnet rundt fossilene.
Fossilene og funnene fra dette området kan betraktes i Ditsong National Museum of Natural History i Pretoria. Denne staselige bygningen med en lang søylerekke kan ses på lang avstand – i likhet med de digre dinosaurusskjelettene og en hval i museumsparken. Dusinvis av fossiler, skjeletter, skinn og utstoppede dyr er utstyr, blant annet en elefant. Men museets største stolthet er uten tvil hodeskallen til Mrs. Ples.

Skallen til Mrs Ples

Foto

  • Skallen til Mrs Ples: flowcomm, Flickr