KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

The East Side Gallery: Kunst på muren

“Mange små mennesker på mange små steder som gjør mange små ting kan forandre verden.” Dette står skrevet på det som er igjen av Berlinmuren. Og det var nettopp det som skjedde. Det var ikke verdens ledere, men vanlige mennesker i Berlin som rev ned muren i 1989. Om lag en kilometer av muren er bevart, og utgjør med sine fargerike tegninger The East Side Gallery. En levende og pulserende protest.

Berlin og muren er uløselig knyttet til hverandre. Dette håndgripelige symbolet på den kalde krigen ble revet med stor entusiasme etter at Jernteppet falt, og ble senere solgt bitevis av det lutfattige regimet i det kommunistiske Øst-Tyskland. Deler av muren er fortsatt intakt, som langs elven Spree i Mühlenstraße, der 116 kunstnere fra 21 land i 1990 omskapte 1316 meter heslig, armert betong til verdens lengste friluftsgalleri.

Muren gjenoppstår

The East Side Gallery er den lengste og mest berømte delen som står igjen av muren som atskilte Øst-Berlin fra Vest-Berlin. Dette friluftsgalleriet, som tiltrekker seg over en million turister hvert år, var i en sjokkerende forfatning for bare få år siden. Mange av kunstverkene var vasket bort av elementene og ødelagt av graffitivandaler og turister som risset slagord inn i muren.
Til 20-års-jubileet for 'der Mauerfall' (murens fall) i 2009 ble friluftsgalleriet restaurert for to millioner euro. Hull ble fylt igjen, malingen dampet av og kunstverkene malt på ny. Av de over 100 kunstnerne var det åtte som nektet å plagiere seg selv og male bildene om igjen, men bortsett fra disse få verkene ble galleriet fullstendig intakt.
In 2013 opplevde galleriet nok et tilbakeslag da en eiendomsutvikler rev tre kunstverk langs tjuetre meter av muren for å gi plass til et luksushotell – til tross for heftige protester ledet av David Hasselhoff, en skuespiller og sanger som er ekstremt populær i Tyskland, og som først og fremst er kjent fra seriene "Knight Rider" og "Baywatch". Etter at muren falt, har den fortsatt å engasjere folk i Berlin. Forslag om å rive det som er igjen av muren dukker opp med jevne mellomrom.

“Til tross for protester fra David Hasselhoff, ble tjuetre meter av muren revet for å bygge et luksushotell”

Bresjnev og Honecker i et broderlig kyss

The East Side Gallery står fortsatt, og de mest berømte kunstverkene har ikke forsvunnet. "Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben" av Dmitri Vrubel er et berømt graffiti-kunstverk som gjengir et "broderlig kyss" mellom Sovjetunionens leder Leonid Bresjnev og Øst-Tysklands president Erich Honecker. Og i "Test the Rest" av Birgit Kinder bryter en østtysk Trabant seg gjennom muren til Vest. Rett ved siden av en nedrevet del av muren står de fargerike hodene til Thierry Noir, et yndet fotoobjekt for turister, i likhet med den psykedeliske tegningen av Gamil Gimajev. Mange av kunstverkene formidler et politisk budskap eller inneholder referanser til grusomhetene under den kalde krigen, som "Der Mauerspringer" av Gabriel Heimler. Østtyskere tok alle metoder i bruk for å komme seg over muren, som regel uten å lykkes. De fleste forsøkene endte i døden, snarere enn den ettertraktede friheten.

Kunstmuren: 1 million besøkende i året