Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Hjertet av Irland i over 800 år

Dublin Castle har vært det historiske hjertet i den irske hovedstaden i over 800 år. I dag er festningen et sted for viktige statsbegivenheter, som innsettelsen av de ulike irske presidentene. Opp gjennom tidene har bygningen hatt en rekke funksjoner, blant annet som fengsel, finansdepartement og tinghus. I sju århundrer var festningen dessuten setet for det engelske styret.

De som besøker festningen kan velge blant en rekke omvisninger. Spesialiserte omvisninger fokuserer på forskjellige temaer, som de moderne eller tradisjonelle kunstsamlingene. En av omvisningene er utelukkende viet de irske kronjuvelene, som ble stjålet herfra i 1907 og aldri er blitt funnet. Det 44 000 kvadratmeter store komplekset har en historisk sett strategisk beliggenhet på sørsiden av elven Liffey.

Et arkitektonisk sammensurium

Blandingen av arkitektoniske stiler i festningen reflekterer Irlands historie. Siden grunnleggelsen i 1204 har festningen gjennomgått flere omfattende restaureringer, og hver gang har en ny generasjon satt sitt preg på komplekset. I 1922 ble festningen overlevert til Den irske fristaten. I dag omfatter komplekset regjeringsbygninger, Statsleilighetene (de viktigste seremonisalene i Irland), museer, hager, kafeer og et internasjonalt konferansesenter. Besøkende kan gå omkring på museene og det meste av festningsområdet på egen hånd. Det eneste unntaket er Statsleilighetene: der kommer man bare inn på spesielle rundturer ledsaget av en omviser.

“En etterforskningsrapport fra Scotland Yard forsvant på like mystisk vis som kronjuvelene”

Skandalen rundt kronjuvelene

I 1907 ble de irske kronjuvelene stjålet fra festningen. Det skjedde under mistenkelige omstendigheter: Ingen dører eller låser var blitt brutt opp, så det må ha vært en innsidejobb, men den skyldige er aldri blitt funnet, og en etterforskningsrapport fra Scotland Yard forsvant på like mystisk vis som juvelene. I tidens løp har det versert mange ulike teorier, og de fleste av dem peker mot en slags sprit- og sex-skandale som har blitt glattet over. Juvelene har aldri blitt funnet.