Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

De enorme Batu-grottene

Bare 15 kilometer nord for Kuala Lumpur ligger den mest populære hinduistiske helligdommen utenfor India: Batu-grottene. En rekke grotter er dekorert med et stort antall fargerike, malte bilder av hinduistiske guddommer. For å nå opp til den største grotten, må man gå opp 272 trinn – en enorm, bratt trapp som ikke bare brukes av pilegrimer og turister, med også av aper. Hvert år finner den vanvittige Thaipusam-festivalen sted i disse grottene.

I lange tider var det få som visste om disse grottene. Det var først på slutten av 1800-tallet at en amerikansk biologistudent snublet over grottene ved en tilfeldighet. Et lite alter ble bygget i en enorm grotte, som senere fikk navnet Tempelgrotten. Selv om grotten nå er full av mange flere religiøse statuer, er det mest imponerende den 100-meter høye grotten i seg selv. I en mindre grotte på et lavere nivå finner du mange fargerike bilder som beskriver historier fra hinduistisk mytologi.

Statue av den hinduistiske guddommen Murugan
Statue av den hinduistiske guddommen Murugan

Kuala Lumpur

Gjenoppdaget flere ganger

Kalksteinsformasjonene der grottene befinner seg er om lag 400 millioner år gamle. Grottene er oppkalt etter Batu-elven som renner gjennom Gombak-distriktet nord for Kuala Lumpur. Frem til grottene ble offisielt oppdaget, var de for det meste bebodd av flaggermus. I det 19. århundre kom kinesiske immigranter ofte inn i grottene for å sanke guano (flaggermusekskrementer) som de brukte å gjødsle åkrene sine med. Spor etter Malaysias urinnvånere har også blitt funnet i grottene. Det var først i begynnelsen av forrige århundre at grottene ble populære blant folk flest.

Spesielt indere ble tiltrukket av disse grottene. Et stort antall indere hadde flyttet til Malaysia under den britiske koloniseringen. De hadde med seg sin hinduistiske religion, og fant at grottene var et perfekt sted for å tilbe Murugan, guddommen for krig og seier. Siden da har Batu-grottene stort sett vært viet til denne guddommen.

"Overlyset" i Tempelgrotten

Den fargerike Thaipusam-festivalen

En gang i året samles hundretusenvis av hinduer i Batu-grottene for å feire Thaipusam. Da vrimler det bokstavelig talt av pilegrimer. I tillegg til de troende, tiltrekker denne utrolig fargerike feiringen seg også mange tilskuere. Det mest unike er kadaviene, "byrdene" som de fromme besøkende bærer opp alle trappene. Som et bevis på hengivenhet fester folk kadaviene til kroppen med kroker gjennom huden, kinnene eller tungen. I bytte for denne smertefulle hengivelsen, håper de troende på guddommen Murugans nåde. En 43 meter høy, gyllen statue av guddommen rager over folkemengden.

En kavadi gjennomborer tungen og kinnene

Foto

  • En kavadi gjennomborer tungen og kinnene: Kjersti Joergensen, Shutterstock