Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Eventyret om Den lille havfrue

Havfruen som av kjærlighet fikk fiskehalen byttet ut med ben, men som måtte gi stemmen sin til den slemme havheksa. Alle kjenner eventyret om Den lille havfruen. Den danske forfatteren Hans Christian Andersen skrev historien i 1836. På Langelinie i København står en skulptur av Den lille havfruen.

Hun sitter på en granittstein i nærheten av det gamle havneområdet Nyhavn. Den lille havfrue har blitt en av de mest populære attraksjonene i København – hver dag kommer flokker av turister hit for å bli fotografert foran statuen. Skulpturens eksistens skyldes den danske bryggeren Carl Jacobsen, grunnleggeren av Carlsberg bryggeri. I 1909 overvar han en ballettforestilling om Den lille havfruen, basert på H.C. Andersens eventyr. Jacobsen ble dypt rørt over forestillingen, og ba den danske billedhuggeren Edvard Eriksen lage en statue av Den lille havfruen.

Statuen av Den lille havfruen
Statuen av Den lille havfruen

København

Hans Christian Andersen

En tragisk kjærlighetshistorie

Den lille havfruen forteller den triste historien om en ung havfrue som redder en prins fra å drukne på havet under en storm. Hun forelsker seg i ham, og vil flytte fra havet og opp på land for å være i nærheten av ham. For å finne prinsen sin, må hun gi slipp på stemmen sin i bytte for et par ben. Hun har tre dager på seg for å bli kysset lidenskapelig av ham, slik at hun kan bli forvandlet til et menneske. Hvis hun ikke lykkes i å få kysset, vil hun bli forvandlet til havskum. Prinsen blir fascinert av utseendet hennes, men han kjenner henne ikke igjen - han husker bare at han ble reddet av en pike med en magisk stemme. Han ender med å gifte seg med en annen. Med knust hjerte kaster Den lille havfruen seg ut fra en klippe, og forvandles til havskum.

Statuen har en rik historie

Én havfrue, to modeller

Jacobsen ville at den danske førstedanserinnen Ellen Price skulle stå modell for skulpturen, men hun nektet å posere naken. Det endte med at kroppen til Den lille havfruen ble modellert etter Eriksens kone, mens Price sto modell for ansiktet. Den 1,25 meter høye skulpturen ble avduket i august 1913, og passet inn i tidens københavnske trend med å fylle parkene og gatene i byen med skulpturer av klassiske og historiske figurer.

Halshugget og kopiert

Det tar bort noe av magien, men statuen i havnen er faktisk en kopi. Originalen oppbevares av Eriksens arvinger på et hemmelig sted. Og det er kanskje det beste. I årenes løp har Den lille havfruen blitt skadet flere ganger, og hun har til og med blitt halshugget - i 1964 skar politisk engasjerte kunstnere i situasjonistbevegelsen hodet av statuen. Hodet ble satt på plass igjen, men forsvant for annen gang i 1998. Som i en skikkelig krimhistorie ble hodet senere returnert anonymt til en lokal TV-stasjon.

Havfruen er blitt halshugget flere ganger