Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Fortene i Oman

På hver side av innseilingen til havnen i Muscat står to imponerende fort: Al-Jalali-fortet på østsiden, og Al-Mirani-fortet på vestsiden. De står høyt oppe på klippene, og ser ut over det glitrende blå havet i Oman-gulfen. Tidligere voktet disse fortene havnen i Muscat.

Tidlig på 1400-tallet var ikke Muscat annet enn en liten havn, men på begynnelsen av 1500-tallet hadde den vokst til et viktig handelssentrum. Portugiserne hadde holdt øye med stedet, og bestemte seg for å kolonisere Oman for å øke sin innflytelse over de viktigste handelsrutene i regionen. Etter flere angrep av osmanske krigere, bygget portugiserne to fort: først Al-Mirani i 1550, og senre Al-Jalali i 1587.

Al-Mirani-fortet

Legenden om Al-Mirani

Den forrevne kystlinjen gjorde Muscat til et vanskelig sted å erobre, og med "tvillingfortene" ble det nærmest umulig. Likevel finnes det en legende som forteller hvordan Al-Mirani-fortet spilte en viktig rolle da portugiserne ble fordrevet på midten av 1600-tallet. Ifølge historien forelsket en av de portugisiske kommandantene seg i datteren til en kjøpmann, som forbød dem å gifte seg av religiøse grunner. Da kommandanten truet med å ruinere ham, lot kjøpmannen som om han ga etter, og brukte et helt år på å late som om han forberedte bryllupet. Han greide å overbevise kommandanten om at fortets forsyninger av korn og ammunisjon måtte fornyes. Men det han faktisk gjorde, var å tømme hele ammunisjonslageret litt etter litt. Da alle forsyningene var tømt, ga han herskeren sin, sultan bin Saif, et tegn slik at han enkelt kunne erobre det forsvarsløse fortet. Portugiserne forlot Muscat kort tid etter. Dessverre kan Al-Mirani-fortet bare beundres fra utsiden - det er stengt for besøkende.

Al-Jalalis skjønnhet

Al-Jalali-fortet er også kjent som Ash Sharqiya-fortet. Navnet Al-Jalali kan være avledet av "al jalal", som betyr "stor skjønnhet", men noen mener at fortet er oppkalt etter den persiske lederen Jalal Shah. Fortet består av to tårn som er forbundet av en mur og bare er tilgjengelig via en bratt trapp fra havnesiden. Den isolerte beliggenheten gjorde fortet til et perfekt fengsel, noe det ble brukt som frem til 1970-tallet. I 1983 ble fortet restaurert og omgjort til et privat museum om Omans historie. Dessverre er det bare åpent for spesielle gjester, som kongefamilier og statsoverhoder.

Al-Jalali-fortet