KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Getty-senteret: museet som kunstverk

Arkitekt Richard Meier skapte Getty-senteret ved hjelp av stein, glass og metall (og et budsjett på milliarder av dollar). Museet ligger på toppen av en ås, og de besøkende tiltrekkes ikke bare av den omfattende kunstsamlingen, men også den storslagne arkitekturen.

Oljemagnaten J. Paul Getty var en entusiastisk kunstsamler. Den personlige samlingen hans var verdt millioner av dollar, og i 1954 åpnet han J. Paul Getty-museet. Museet holdt til i en del av villaen hans i Malibu. Kunstsamlingen vokste etter hvert fra villaen, og Getty flyttet deler av samlingen til en annen villa, Getty-villaen, som fortsatt er åpen for publikum. Dessverre døde han før byggingen var ferdig, men han testamenterte en betydelig del av formuen sin til museet. En stor del av denne summen ble investert i Getty-senteret, som åpnet i 1997.

Getty-senteret: ikonisk arkitektur

Et arkitektonisk mesterverk

Hele komplekset består av 11 bygninger omgitt av vakre utendørsområder, fontener og skulpturer. Gettys kunstsamling er så enorm at de fire utstillingsområdene i Getty-senteret bare kan vise en del av samlingen. Imidlertid er det mange som ikke bare kommer for å se kunsten, men også den uvanlige arkitekturen. Arkitekt Meier kombinerte varemerket sitt, glatte, hvite overflater, med mer tradisjonelle materialer for å gjenspeile følelsen Getty-salingen vakte. Horisontale linjer og firkantede former dominerer. Det arrangeres spesielle arkitekturomvisninger som tar for seg arkitektens visjon og teknikk helt ned på detaljnivå.

Lyden av vann

Den vakre sentralhagen i hjertet av Getty-senteret er tegnet av kunstneren Robert Irwin. En sti leder de besøkende gjennom hagen, og følger en bekk som til slutt renner ut i et basseng med en labyrint av asaleaer. Underveis kan man lytte til lyden av vann, som endrer seg hele tiden: Steinene i vannet er omhyggelig plassert for å skape ulike lydeffekter. Plantene langs vannet er også spesielt utvalgt med tanke på tekstur og farge.

Hagene i Getty-senteret
Van Goghs "Iriser" i Getty-museet

Internasjonale samlinger i museet

Museets samlinger er fordelt over fire bygninger: de nordlige, sørlige, østlige og vestlige paviljongene. Utstillingene omfatter kunst fra Europa og Nord-Amerika fra middelalderen frem til i dag. Arbeider av berømte malere som Van Gogh, Cézanne, Rembrandt og Renoir pryder veggene. I tillegg til malerier samlet Getty også på skulpturer og dekorativ kunst. Et av de best kjente arbeidene i samlingen, er bronsestatuen av Venus og Cupido, skapt av den italienske skulptøren Jacopo Sansovino i 1550.

Få en smak av ørkenen

Like bakenfor vestpaviljongen ligger South Promontory, en kopi av et ørkenlandskap. Hagen er full av planter i ulike nyanser av blått, purpur og grått, som går i ett med vegetasjonen i åsen for øvrig. Herfra har man vakker utsikt over byen. Arkitekten har planlagt hver minste detalj omhyggelig. Fra parkeringsplassen i bunnen av åsen kan besøkende la seg frakte opp til Getty-senteret med en elektrisk trikk. Arkitekt Meier designet trikken slik at den bokstavelig talt skulle løfte de besøkende ut av deres daglige rutine.

Getty-senteret, omgitt av vegetasjon