Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Sultanens gave

Sultan Qaboos-moskeen var en gave fra sultan Qaboos til innbyggerne i Oman. For å feire sine tretti år som sultan tidlig på 1990-tallet, fikk han oppført en moské som var større enn noen annen i Oman. Siden 2001 har man kunnet se det glitrende resultatet langs veien som fører inn i sentrum av Muscat. Om dagen skinner moskeen i solen, om natten er den vakkert opplyst.

I 1993 utlyste sultan Qaboos en arkitektkonkurranse for en moské. Arkitekt Mohammed Saleh Makiyas kreative design ble den store vinneren, og byggingen av Sultan Qaboos-moskeen tok til i 1995. Det tok seks år å bygge den gigantiske moskeen, den største i Oman, som ble innviet i 2001.

Den vakkert dekorerte kuppelen

Et magisk interiør

Enhver beskrivelse av Sultan Qaboos-moskeen må ty til mange superlativer. 300 000 tonn indisk sandstein gikk med til byggingen, og den store bønnehallen er virkelig spektakulær. Det persiske teppet på gulvet måler imponerende 70 ganger 60 meter, noe som gjør det til det nest største håndvevde teppet i verden. Inntil 600 kvinner jobbet i fire år med å knyte de 1,7 millioner knutene. Teppet er hovedsakelig farget med tradisjonelle plantefarger, og det samme mønsteret går igjen i det vakre marmor- og mosaikktaket. En enorm lysekrone av Swarovskikrystaller henger fra den store kuppelen i bønnehallen. Den 14 meter høye kolossen består av 1 122 lys, som kaster et magisk lys på kuppelen om natten.

Et symbolsk eksteriør

Moskeen er like imponerende fra utsiden. Designen er en blanding av moderne arkitektur og tradisjonelle islamske stilelementer. Hele komplekset er bygget på en hevet plattform - ifølge omansk tradisjon bygges moskeer alltid litt over gatenivå. Det er en minaret i hvert hjørne, med en 5. minaret i midten av komplekset. Sammen symboliserer minaretene de fem kjerneverdiene i islam.

Moskeen utvendig
Vakker kveldsbelysning

Praktisk informasjon

Sultan Qaboos-moskeen er den eneste moskeen i Oman som er åpen for ikke-muslimer. Du kan besøke moskeen hver morgen, unntatt på fredager. Du må selvsagt kle deg anstendig: kvinnene må dekke så vel hodet som knærne og skuldrene. Barn under ti år har ikke adgang til den store bønnehallen.