Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Milanos gullalder

Mellom det 13. og det 16. århundret ble Milano styrt av familier som Visconti og Sforza. Under deres styre ble byen utsmykket med storslagne veggmalerier fantastiske kirker og andre arkitektoniske mesterverker. Viscontiene, som nådde høyden av sin makt rundt 1395, bestilte oppføringen av arkitektoniske perler som il Duomo og San Marco.

Da den mannlige grenen av Visconti-familien døde ut i 1447, ble de erstattet av Sforza-familien. Spesielt Ludovico il Moro (1452) var viktig for byens kulturelle blomstring. I 20 år ansatte han Leonardo da Vinci, som malte mesterverker som Nattverden under Ludovicos styre. Takket være Il Moro kan du i dag beundre det berømte veggmaleriet av da Vinci i Sala delle Asse i Sforza-slottet. Når du står under takmaleriet kan du se atten piletrær med grener som vokser i hverandre. Det symboliserer ekteskapet mellom Il Moro og hustruen hans, som begge kom fra mektige familier.

Spissbuene på Santa Maria delle Grazie

En kjærlighet til renessansen

Ludovico il Moro bestilte også en nytegning av kirken Santa Maria delle Grazie. I 1492 fikk han den berømte arkitekten Donato Bramante til å bryte ned apsen i kirken og bygge den opp igjen i renessansestil. De to ulike stilene er umiddelbart gjenkjennelige i kirken. Der den opprinnelige kirken var blitt dekorert med fresker, foretrakk Bramante å holde sitt segment renere.

Slanger i hele byen

Da Matteo Visconti erobret byen i 1295, inkorporerte han et slangesymbol i våpenskjoldet sitt. Han innså at han i tillegg til militær slagkraft også trengte en familielegende for å understøtte sin legitimitet. Visconti fortalte milaneserne at en av forfedrene hans hadde befridd byen fra en drage ved at han ble beskyttet av en slange han hadde kveilet rundt kroppen sin. Visconti-slangen kan fortsatt ses mange steder. Et eksempel er over inngangen til Certosa di Pavia sør for Milano, der Gian Galleazzo Visconti fikk oppført et mausoleum for familien sin.

“Matteo Visconti den store overbeviste innbyggerne i Milano om at en av forfedrene hans frigjorde byen fra en drage”

Visconti-familiens våpenskjold

Alfa Milano

Viscontiene kunne vanskelig ha forestilt seg at våpenskjoldet deres en dag skulle bli synlig i gater over hele verden – på logoen til bilmerket Alfa Romeo. Selskapet ble grunnlagt i Milano i 1910 som Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, forkortet til ALFA. Som logo brukte firmaet Viscontienes våpenskjold med ringslangen, sammen med det røde korset fra Milanos bybanner. Bilmerket het opprinnelig Alfa Milano. Da napolitaneren Nicola Romeo overtok tøylene i 1915, endret han navnet til Alfa Romeo. Han var kanskje ikke fullt så entusiastisk for merkets milanesiske opprinnelse.

Foto

  • Visconti-familiens våpenskjold: Vytautas Kielaitis, Shutterstock