Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Den gylne broen i Firenze

Feid av gårde som drivved, gjenoppbygget i stein, herjet av en stormflo og spart av Hitler: middelalderbroen Ponte Vecchio har en turbulent historie. I middelalderen var det så stor mangel på plass at de bygget boliger og butikker på broen, og disse har overlevd opp gjennom århundrene. Og den hemmelige passasjen i Dan Browns "Inferno" finnes i virkeligheten.

For om lag tusen år siden, i Romerrikets tid, ble det bygget en trebro over den smaleste delen av Arno-elven. Etter å ha blitt ødelagt av flom ble den bygget opp to ganger, til sist i stein. Ponte Vecchio slik den står i dag ble bygget i 1345, noe som gjør den til den eldste segmenterte steinhvelvbroen i verden.

Middelalderbroen Ponte Vecchio i Firenze
Middelalderbroen Ponte Vecchio i Firenze

Firenze

Medicienes hemmelige passasje

For Mediciene, bankierfamilien som hersket over bystaten Firenze gjennom tre århundrer, var Ponte Vecchio en viktig forbindelse mellom bolig- og arbeidspalassene deres, som var atskilt av Arno-elven. Det eneste problemet var pakket som bodde på broen. Følgelig ga Cosimo den store arkitekten Giorgio Vasari i oppdrag å bygge en kilometerlang passasje over broen. Corridoio Vasariano gikk over broen, rett igjennom Uffizi og langs Boboli-hagen. For å bygge den over Ponte Vecchio, måtte de siste gjenværende forsvarstårnene på sørsiden rives, men familien som bodde der nektet, og følgelig ble passasjen bygget rundt tårnet.


Mediciene kunne dermed vandre tørrskodd høyt oppe i luften fra Palazzo Vecchio til Palazzo Pitti, men stanken av råttent kjøtt trengte fortsatt inn gjennom vinduene. Dermed ble slakterne og garverne bannlyst fra broen, og butikkene kunne bare brukes av gullsmeder og juvelerer. Forresten sies det at ordet "bankerott" kommer fra utleien av disse bodene. Hvis en kjøpmann ikke greide å betale leien, ble benken hans ("banca") slått i stykker ("rotto").

“Mediciene kunne gå fra palass til palass via Corridoio Vasariano uten å måtte menge seg med allmuen”

Medicienes hemmelige passasje

En bro for mye for Hitler

Mot slutten av annen verdenskrig trakk nazistene seg tilbake inn i Italia. Alle viktige knutepunkter i Firenze ble barrikadert, med unntak av Ponte Vecchio. Det sies at selveste Adolf Hitler ga ordre om dette, ettersom han hadde beundring for broen etter et tidligere besøk i Firenze. Mussolini fikk utvidet vinduene i Corridoio Vasariano spesielt for besøket, slik at hans gode venn Hitler kunne nyte den vakre utsikten over elven. Selv om alle de andre broene over Arno ble sprengt, ville selv ikke Hitler gå så langt som til å ødelegge dette århundregamle monumentet.

Ponte Vecchio i nattbelysning

Foto

  • Medicienes hemmelige passasje: Mathrong, Flickr