Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Det gotiske miraklet i Vilnius

For mange er det historiske sentrum av Vilnius hovedattraksjonen i Litauen. Til tross for invasjoner, brann og delvis ødeleggelse har hjertet i denne historiske hovedstaden bevart en fascinerende blanding av gotiske bygninger fra det 15. og 16.århundret. Kunstnerne, boutiquene og museene gir liv til bygningene langs Neris-elven.

I århundrenes løp har bysentrum av Vilnius utviklet seg til et sted med en særdeles variert bygningsmasse, selv om byen har blitt lagt i grus tre ganger. Litauerne var raske til å bygge opp igjen kirkene sine. En stor del av barokkattraksjonene dateres tilbake til perioden etter den siste storbrannen. Selv om mange av de 41 opprinnelige religiøse bygningene ble ødelagt i krigene mot Russland og andre verdenskrig, kan mange vakre bygninger fortsatt beundres den dag i dag.

Vilnius dekket av snø
Vilnius dekket av snø

Vilnius

Gotisk og barokk arkitektur

Katedros aikštė, eller Katedralplassen, er selve hjertet av Vilnius. Ulike arkitektoniske stilarter fra de siste århundrene møtes i Vilniuskatedralen og Sankt Kasimir-kapellet. Sovjeterne brukte kirken til å stille ut malerier, men etter 1989 holder prestene igjen daglige messer. Katedralens høydepunkt er kapellet. Freskene og skulpturene rundt helgenens sølvkiste reflekterer byens rikdom. Gipsarbeidene i kapellet er mesterlig utført, selv om de ikke er spesielt iøynefallende.

Katedros aikštė

Den frie republikken

Kunstnere, drømmere og fylliker har erklært Užupis, i det gamle bysentrum, som en mini-republikk. Like over broen som gir adgang til bydelen, der nygifte henger opp hengelåser, ligger et strøk fylt av kunst, musikk, kafeer og uteserveringssteder ved vannet. Skiltet ved grenseelven, som viser en smiley og en Mona Lisa, forteller at du går inn i republikken. "Grunnloven" på åtte forskjellige språk er slått opp på en vegg i nærheten av sentralplassen, og gir alle rett til å være unike, uavhengige og forelsket. Gå rundt i de mange kunstgalleriene fullpakket med rav, art deco, vintageklær og fotokunst. Hvis du er heldig, kan det hende besøket ditt faller sammen med en av de uberegnelige nasjonale fridagene. På nyttårsaften, den 21. mars, brenner lokalbefolkningen gamle dagbøker. Og grunnlovsdagen blir selvsagt feiret den 1. april.

Broen til frihet og kjærlighet