Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Den store basaren: en hel by under ett tak

Fargerike oljelamper, velluktende krydder og håndlagde hamam-kleder: Den store basaren, det største overbygde markedet i verden, har over 60 gater og nesten 5 000 butikker, og et enormt vareutvalg. Ikke noe annet sted i Tyrkia vil du se den typiske smeltedigelen av tyrkiske kulturer reflektert i samme grad som her - sammen med de vakre varene som har blitt solgt i århundrer.

Istanbul har vært hovedstad i de tre største imperiene historien har sett: det romerske imperiet det bysantinske imperiet og det osmanske imperiet. Da det osmanske imperiet var på sitt høydepunkt på 1600-tallet, var den overbygde store basaren det steder der alle varene fra middelhavsområdet ble samlet. For virkelig å suge til deg atmosfæren fra det gamle Istanbul, skal du tillate deg å gå deg bort i labyrinten av overbygde gater.

Fargerike lamper i Den store basaren
Fargerike lamper i Den store basaren

Istanbul

En hel verden i seg selv

Den store basaren har vært et viktig handelssenter helt siden 1461. Midt inn i labyrinten av smågater, finnes to "bedestens", kuppelformede markedsbygninger som ble oppført i 1455 etter ordre fra Sultan Mehmed Erobreren. Cevahir Bedesten med de høye veggene midt inne i basaren, er der de mest verdifulle varene blir solgt, som antikviteter. Under Sultan Suleiman den Store i det 16. århundre ble basaren sterkt utvidet. I 1894, da et jordskjelv ødela deler av markedet, gjennomgikk basaren omfattende restaureringsarbeid.

Markedskomplekset strekker seg over et område på 31 hektar, og inneholder tusenvis av butikker, kafeer og restauranter, foruten spesielle arkitektoniske elementer. Her finnes to gamle moskeer, og 4 fontener dekket med vakker mosaikk. Basaren har også to hamamer fra 1300-tallet. Oruculer Hamam, som bare er tilgjengelig for menn, er et av de beste og reneste hamamene i Istanbul. Hamamet er oppkalt etter Oruculer-porten (vevernes port) der badehuset befinner seg.

Den store basaren fra luften

Alt som finnes under solen

På tyrkisk er Den store basaren også kjent som Kapalıçarşı, som betyr "overbygd marked". Markedet ble overbygd for å gi beskyttelse mot været, men også for å forhindre tyveri. Selv i dag blir markedet fullstendig forseglet ved slutten av hver markedsdag.

En av de tingene som har endret seg, er bruken av lys. Tidligere brukte kjøpmennene bare naturlig lys. Oljelamper og åpen flamme var forbudt på grunn av brannfaren. Handelen begynte tidlig om morgenen da de første solstrålene skinte inn gjennom de høye vinduene oppunder takhvelvingene, og fortsatte til solen gikk ned. Håndverkerne og kjøpmennene er samlet i grupper rundt gater som har navn etter varene deres – det er derfor gatene har fått navn som Hjelmmakergaten, Serviettmakergaten og Teppemakergaten. Selv i dag grupperes lignende produkter ofte rundt de samme gatene. Inngangsportene til basaren har også navn etter varene. Den nordlige porten kalles for eksempel Sahaflar Kapısı (antikvarporten), og den østlige porten Kuyumcular Kapısı (gullsmedporten).

“Helt frem til slutten av det 19. århundret var det ganske vanlig for en familie å komme hjem fra en handledag på basaren med møbler, sengetøy, delikatesser, signerte smykker, nye klær til hele familien og til og med våpen for husets herre.”