Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

La Grande Arche: et vindu mot Paris

La Grande Arche de la Défense, den moderne utgaven av Triumfbuen, er en slående, kubelignende konstruksjon i hvit marmor og glass. La Grande Archeer plassert mellom de imponerende høyhusene i forretningsstrøket La Défense.

La Grande Arche ble tegnet av den danske arkitekten Johan Otto von Spreckelsen. Utkastet hans vant en internasjonal konkurranse arrangert av president François Mitterrand. Den daværende franske presidenten ville revitalisere forretningsstrøket, som inntil da hadde ligget forlatt i hengene, med en attraksjon folk ville strømme til for å se. La Grande Arche ble innviet den 14. juli 1989, under 200-års-jubileet for den franske revolusjon.

La Grande Arche de la Défense
La Grande Arche de la Défense

Paris

La Grande Arche de la Défense

En diger, tidsmessig kube

La Grande Arche ligner en firedimensjonal hyperkube. Konstruksjonen er 110 meter høy, 108 meter bred og 112 meter dyp. Rommet under arkaden er så stort at Notre-Dame-katedralen enkelt ville ha fått plass der. Kuben er åpen i midten. Von Spreckelsen ville at den skulle representere "et vindu mot verden". Og han lyktes virkelig i å ramme inn et fantastisk bilde av Paris.

En rett linje

Frem til 2010 kunne besøkende ta glassheiser med panoramautsikt opp til toppen av La Grande Arche, men det er dessverre ikke lenger mulig. Et besøk i La Défense er verdt å få med seg. Det er det beste utgangspunktet for å beundre den historiske aksen som går østover mot sentrum av byen. En virtuell linje forbinder denne store kuben med Triumfbuen, Champs-Élysées, den mindre Arc de Triomphe du Carrousel, og Louvre-pyramiden. Hvis du ser nærmere etter, vil du se at Le Grand Arche er plassert i en liten vinkel til aksen. En laserstråle knytter den til toppen av Louvre-pyramiden.

+ Les mer

Den historiske aksen ender med Le Grande Arche

Se kartet

La Grande Arche, 1 Parvis de la Défense, Paris