Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Hamam: kultur og fritid

Et besøk på et hamam, et tradisjonelt tyrkisk badehus, er obligatorisk for besøkende i Istanbul. Dykk ned, bokstavelig talt, i tyrkisk kultur og historie med et århundregammelt baderitual og vakker mosaikkdekor. Etter behandling med olivensåpe, gytje og vaskekluter av kamelhår er huden din nesten like myk som den dagen du ble født.

Folk som er ukjent med hamamritualer kan besøke et badehus som er vant til å motta utlendinger. Massørene på disse hamamene arbeider etter mer vestlige standarder. Et besøk på disse hamamene er dyrere, men de fleste besøkende synes det er verdt pengene. I hamamene der lokalbefolkningen går er behandlingen ofte mindre varsom, spesielt når det gjelder massasjen. I likhet med de tradisjonelle hamamene har de "vestlige" badehusene vanligvis atskilte områder for menn og kvinner. Ofte finner også du en sjarmerende kafé og en butikk i lokalet.

Baderitualet

Et bad i et hamam er en viktig del av tyrkisk kultur. Behandlingen i hamamet renser både kropp og sjel. Derfor går tyrkere ofte i hamam for å forberede seg åndelig før de går i moskeen. Kroppen rengjøres gjennom svetting og skrubbing. Vannet vasker bort alt, også i en åndelig betydning.

Et besøk på et hamam er et ritual, og har en fremtredende plass i mange viktige øyeblikk i livet. Bruder blir badet som en forberedelse til bryllupet, og det er et eget ritual for kvinner som nettopp har født. Menn og kvinner bader atskilt – de større badehusene har atskilte områder for menn og kvinner, men de mindre har ulike åpningstider for men og kvinner.

Rituell rensing i hamam

Innsåping, skrubbing og massasje

Et hamam består av tre separate områder, og jo lenger inn du kommer, desto varmere blir det. Fra "camekan", omkledningsrommet, går du gjennom "soğukluk", det varme rommet, til hjertet av hamamet. Det kalles "hararet", og er et stort kuppelformet damprom. Dette er den vakreste delen av badehuset, og det er her baderitualet og massasjen finner sted. Det sentrale punktet i harareten er en stor marmorblokk som er varmet opp nedenfra. Det er på den man legger seg ned. Etter å ha svettet en stund, blir du såpet inn. Deretter blir du vasket og skrubbet. Til slutt blir du belønnet med deilig massasje. Noen ganger er massasjen så omhyggelig at massøren faktisk står på ryggen av deg - det kan høres ekstremt ut, men etterpå føler du deg fantastisk myk og avslappet.

Avslutt med massasje
Cağaloğlu-hamamet

De vakreste hamamene

De to mest besøkte hamamene er Cağaloğlu og Çemberlitaş Hamam, begge i sentrum av byen. Cağaloğlu Hamam fra 1700-tallet er det vakreste og mest kjente badehuset i Istanbul, og er en favoritt blant kjendiser. Kultur og fritid under ett tak. Det like vakre Çemberlitaş Hamam er enda eldre; dette hamamet er mer enn 400 år gammelt. I tillegg til standardritualet kan du også få aromaterapi, refleksologi og indisk hodebunnmassasje her. Etterpå kan du nyte ettervirkningene på takkafeen, som har utsikt over byen. Et ideelt sted å slappe av i en travel by.

Foto

  • Cağaloğlu-hamamet: Jaime.silva, Flickr