Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Den historiske pagoden i Hangzhou

Ved bredden av Qiantang-elven står det historiske symbolet på Hangzhou: Liuhe-pagoden, også kjent som De seks harmoniers pagode. Den sjuetasjes, 60 meter høye bygningen har raget opp over elven i over tusen år. Fra toppen av høyden holder pagoden vakt over den uberegnelige vannføringen i elven.

Du kan klatre opp til toppen av Liuhe-pagoden og beundre en utsikt som atskillige kinesiske poeter og lærde har hyllet i sanger og vers. De mange nisjene viser bilder fra Sutraen om de førtito seksjonene – den første buddhistiske teksten noensinne som ble oversatt fra sanskrit til kinesisk. Selv om ulike elementer fra Yuan-arkitekturen har blitt tilført tårnet, regnes pagoden fortsatt som et arkitektonisk mesterverk fra Song-dynastiet. I området omkring ligger mange vakkert anlagte hager.

Pagoden på Yuelun-høyden
Pagoden på Yuelun-høyden

Hangzhou

En turbulent begynnelse

Liuhe kommer fra de seks buddhistiske forordningene om harmoni mellom himmel og jord, øst og vest, nord og sør. På slutten av 900-tallet beordret herskeren av kongeriket Wuyue byggingen av pagoden, som umiddelbart fikk en rekke funksjoner. I tillegg til å ha en religiøs funksjon, ble den også brukt både som fyrtårn og som flomvern, til beskyttelse mot tidevannet i elva. På begynnelsen av 1100-tallet ble den opprinnelige bygningen ødelagt under et slag. Noen få tiår senere ble en ny pagode bygget, og bortsett fra noen mindre endringer, var bygningen en eksakt kopi av originalen.

+ Les mer

Se på kartet

Liuhe-pagoden

Ved bredden av Qiantang-elven

Et imponerende fenomen

Hvis du klatrer opp til øverste etasje i pagoden når tidevannet kommer inn, vil du kunne bevitne en enestående naturforestilling: tidevannsbølgen. Ingen steder i verden er dette fenomenet så ekstremt som her. Det skyldes den traktformede munningen på Qiantang-elven, som konsentrerer det stigende høyvannet til en vegg av vann som presses oppover i elven. Pagoden ble bygget for å dempe de fryktede bølgene, men når høyvannet stiger kan springfloen gjerne være hele ni meter høy.

Tidevannsbølge på Qiantang-elven

Foto

  • Ved bredden av Qiantang-elven: J Aaron Farr, Flickr
  • Tidevannsbølge på Qiantang-elven: Gwydion M Williams, Flickr