KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Det ikoniske Colosseum

Colosseum er den mest berømte, og kanskje også den mest imponerende, bygningen i Roma. Dette enorme romerske amfiteatret, oppført av keiser Vespasian, ble bygget av betong, torv og teglstein, og kunne romme over 50 000 tilskuere. En slavehær fra den jødisk-romerske krigen brukte åtte år, fra 72 til 80 e.Kr., på å bygge den 50 meter høye "il Colosseo".

Innenfor de vakre, buede kurvene i Colosseum kjempet gladiatorer mot hverandre eller mot ville dyr. Tilskuere kunne også overvære kappløp med stridsvogner, boksekamper og bueskytterkonkurranser. Teaterforestillinger kunne ofte være blodige, ettersom dømte kriminelle ofte fikk rollen som ofre - de kunne faktisk bli drept på scenen under forestillingen. Grusomt eller ei - det romerske folket reiste seg og applauderte under slike forestillinger.

Peterskirken

Colosseum som steinbrudd

På 400-tallet ble Colosseum, i likhet med resten av Roma, angrepet av barbarene, og forfalt. “Barbar” var det generelle romerske navnet på alle ikke-romerske folk. Plyndring og naturkatastrofer ødela Colosseum ytterligere. Det toppet seg i middelalderen, da teateret var redusert til et steinbrudd. Steiner fra Colosseum ble brukt som byggemateriale – noen av dem under byggingen av Peterskirken. Pave Benedikt XIV fikk satt en stopper for plyndringen i 1749. Han anerkjente Colosseums historiske betydning på grunn av de tidlige kristne som ble torturert og drept der.

I skjul under velariet

Få mennesker er klar over at Colosseum i sine glansdager kunne tildekkes av et enormt lerret som ble kalt et velarium. Velariet beskyttet tilskuerne mot den brennende solen. Det ble bundet til store stolper på toppen av Colosseum og forankret til jorden med tau. Riggingen av velariet krevde innsats fra over tusen mennesker. Men med så mange menneskers hjelp var det hele raskt unnagjort: Hele velariet kunne brettes ut og legges på plass på femten minutter.

Tidligere kunne Colosseum dekkes til
Colosseum om kvelden

Verdens underverk

I dag er Colosseum en av de viktigste attraksjonene i Roma. Det er et imponerende monument, og et av verden sju underverker. I dag er det ingen forestillinger lenger i Colosseum, men bygningen er åpen for beøkende. Under arenaen kan besøkende få omvisning i virvaret av haller og bur som en gang ble brukt av dyr og gladiatorer. Disse burene ble heist opp nedenfra, slik at mennesker og dyr kom inn på arenaen på scenenivå. Etter mange år i elendig forfatning, gjennomgår Colosseum nå en omfattende restaurering det vil ta mange år å fullføre.