Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Det største karnevalet i verden

Karnevalet i Rio de Janeiro er verdensberømt. Hvert år, 40 dager før påske, begynner dette digre, frodige opptoget, og feiringen varer i fem dager. Millioner av brasilianere og besøkende fra hele verden kommer for å oppleve denne overdådige tilstelningen. Under karnevalet er gatene fulle av musikk, dans og fargerike parader.

Det er mange historier om opprinnelsen til karnevalet i Rio de Janeiro. Den mest troverdige av dem forklarer at det vokste ut av den portugisiske vårfestivalen "Entrudo", en lystig gatefestival der maskerte ranglere kastet vann, søle og sitrusfrukter på hverandre. Rundt år 1600 brakte de portugisiske kolonistene festivalen til Brasil, der den utviklet seg til det karnevalet vi kjenner i dag.

Karnevalsfeiring i Rio
Karnevalsfeiring i Rio

Rio de Janeiro

Musikk og dans

Musikk spiller en sentral rolle i karnevalet. Dansere følger de lystige paradene akkompagnert av livlige sambarytmer. Opprinnelsen til denne musikken er å finne blant innflytterne til Rio ved slutten av 1800-tallet. Oppsvinget i kaffeindustrien og opphevelsen av slaveriet førte til store migrasjonsstrømmer i Brasil. Mange tidligere slaver fra staten Bahia slo seg ned i Rio de Janeiro, og brakte med seg sine lokale danser, sin musikk og sine tradisjoner. Andre fargerike elementer, som paradevognene og de eksotiske klærne, er tilskudd til karnevalet som har kommet senere.

Rios gateband

Hvert strøk i Rio har sine egne favoritt-gategrupper, eller blocos. Byen skryter av å ha over 300 slike grupper, og tallet vokser for hvert år. Hver av musikkgruppene består av sambamusikere og -dansere, med egne sanger og egen koreografi. Under karnevalet paraderer de og har forestillinger på et fast sted i byen. De mest kjente (og største) bandene i Rio er Cordão do Bola Preta, en tradisjonell gruppe som spiller i sentrum av byen, og Banda de Ipanema, som paraderer gjennom Ipanema-strøket.

Paraden av sambaskoler i Sambódromo

Paraden i Sambódromo

Høydepunktet under karnevalet i Rio er paraden i Sambódromo, et stadion som ble bygget spesielt for dette formålet. I flere måneder forbereder sambaskolene i Rio de Janeiro de spektakulære showene sine, med fra 2 500 til 5 000 deltakere. Hver skole har et eget tema som gjenspeiles i alle detaljer, også i de eksotiske, håndlagde kostymene. En jury gir poeng til paradene, som begynner om kvelden og forsetter ut i de tidlige morgentimene. Hvert år utpeker juryen den beste skolen, den vakreste flåten og den fineste sambadronningen. Billettene til dette ettertraktede evenementet selges ut raskt, så du bør planlegge på forhånd hvis du vil overvære paraden.

En fullstappet Sambódromo

Foto

  • Paraden av sambaskoler i Sambódromo: Celso Pupo, Shutterstock
  • En fullstappet Sambódromo: Migel, Shutterstock