Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

De skjeve tårnene i Asinelli og Garisenda

Helt siden middelalderen har et stort antall høye steintårn preget bysilhuetten i Bologna. To av disse imponerende byggverkene fanger blikket umiddelbart: det 97 meter høye Asinelli-tårnet og dets lillebror, Garisenda, på bare 47 meter. Disse "Due Torri" lener seg faretruende mot hverandre, og er et berømt landemerke i Bologna.

Disse tårnene var en gang statussymboler for rike familier: jo høyere tårn, desto mer penger kostet det å bygge dem. I middelalderen kunne byen skryte av mer enn 100 tårn, et virkelig spektakulært syn. I dag er det bare 21 av disse tårnene som fortsatt står. De har overlevd elementene, kriger, jordskjelv og brann gjennom flere århundrer. Et besøk i toppen av Asinelli-tårnet kan anbefales varmt, men de 498 trappetrinnene er ikke for folk med svakt hjerte. Når du kommer til toppen, blir anstrengelsen belønnet med en spektakulær utsikt over Bolognas røde tak.

Et statussymbol for en ridder

Tårnene i Bologna ble bygget i det 12. og 13. århundre, og er oppkalt etter familiene som finansierte dem. Byggingen av disse tårnene var en kostbar affære, og kunne ta over 10 år. Det faktum at det er 50 meters høydeforskjell på de "Due Torri", kan bety at Garisenda-familien var mindre velstående enn Asinelli-familien. I alle fall investerte ikke Garisendaene i et tilstrekkelig solid fundament, og tårnet - som opprinnelig var 60 meter høyt - har sunket betraktelig i århundrenes løp, og heller om lag tre meter mot sør. Deler av det ustabile tårnet ble fjernet i 1360 av frykt for at det skulle falle sammen. Asinelli-tårnet ble bygget mellom 1109 og 1119, sannsynligvis på oppdrag av den adelige ridderen Gherardo Asinelli, som bodde ved siden av tårnet. Håndverkere selger nå produktene sine nederst i tårnet, som opprinnelig var en borg som huset vaktsoldater.

Kjærligheten overvinner alt

Ifølge lokalbefolkningen ble ikke Asinellli-tårnet bygget av Gherardo Asinelli. En mye mer romantisk legende forteller om en ung mann som en dag får øye på en vakker pike mens han frakter sekker med singel på et esel ("asinelli" er italiensk for "små eseler"). Han forelsker seg i henne, og ber faren, en rik adelsmann, om hennes hånd. Faren bryter ut i latter, og sier: "Bare hvis du bygger det høyeste tårnet i hele Bologna!" Kort tid etter finner den unge mannen en skatt med gullmynter, og bruker dem til å finansiere det høyeste tårnet i byen. Asinelli-tårnet blir så brukt som medgift. Han gifter seg med jenta, og tårnet står der fortsatt som symbol på at kjærligheten overvinner alt.

“En rik adelsmann vil bare gi datterens hånd til den unge mannen dersom han bygger det høyeste tårnet i Bologna”