Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Den legendariske Casa Batlló

Hvis du går langs Passeig de Gràcia-bulevarden, kan du ikke unngå å se den fargerike fasaden på Casa Batlló. Fremsiden av bygningen inviterer til et nærmere ettersyn. De lystige runde vinduene og det skjellaktige taket gir inntrykk av et eventyrslott. Formene og linjene avslører umiddelbart hvem som har tegnet bygningen: Antoni Gaudí, Barcelonas mest anerkjente modernistiske arkitekt.

Huset er oppkalt etter den tiligere eieren, Josep Batlló i Casanovas, en rik tekstilmagnat som i 1904 ga Gaudí i oppdrag å renovere hjemmet sitt. Arkitekten fikk frie tøyler, og erklærte at han ville skape et paradis på jord. To år senere hadde Casa Batlló fått en ekstra etasje og den oppsiktsvekkende fasasen. Også innvendig var det gjort betydelige endringer. Det finnes knapt en eneste rett linje - Gaudí unngikk dem så mye som mulig. Og Señor Batlló fikk nøyaktig hva han var ute etter: et bemerkelsesverdig hus.

Dragen på taket

Med litt fantasi kan det se ut som om et digert krypdyr har landet på taket av Casa Batlló. Gaudí kan ha ment å gjengi legenden om St. Georg og dragen. Tårnet med korset kan ha symbolisert sverdet St. Georg brukte for å drepe dragen. Hodeskallene på fasaden representerer ofrene for det morderiske udyret. En annen forklaring er at eksteriøret symboliserer karnevalsånden. I denne tolkningen representerer taket hatten til en narr, balkongene er masker og mosaikken kan forestille konfetti.
Taket på Casa Batlló er bare en av mange bemerkelsesverdige ting å legge merke til langs bulevarden. Dette kvartalet av Passeig de Gràcia rommer flere modernistiske hus fra den samme perioden, tegnet av blant andre arkitektene Lluís Domènech i Montaner og Josep Puig i Cadafalch. Barcelonere fleiper om "Illa de la Discòrdia", som kan oversettes løselig med "Bygård med en vri", og viser til konkurransen som fant sted arkitektene i mellom langs denne gaten.

Det skjellaktige taket

Interiøret i Casa Batlló

Casa Batlló kan med god grunn beskrives som en legendarisk bygning. Når man ser det overstrømmende eksteriøret, er det vanskelig å forestille seg at dette er et bolighus. Nettopp derfor er også interiøret verdt å se. Benytt deg av den lange åpningstiden (fra kl. 09.00 til 21.00, med inngang frem til kl. 20.00). Prøv å komme ved solnedgang, når lyset skinner gjennom de skjellformede overlysvinduene og skaper en mystisk atmosfære. Sørg for å få med deg Señor Batllós arbeidsværelse og festejadoren, en romantisk plass ved den utskårede peisen, der kjærester kan trekke seg tilbake.

Romantisk peis