KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Pablo Picassos liv

Barcelona og Pablo Picasso (1881) er uløselig knyttet til hverandre. Ikke bare fullførte han den akademiske utdannelsen sin her, det var også her han tok sine første skritt mot modernismen. Museu Picasso viser kunstneres viktigste tidlige arbeider – fra perioden da Picasso bodde og arbeidet i sitt elskede "Barça".

Museu Picasso – et av tre museer tilegnet denne spanske kunstneren – er det mest besøkte museet i Barcelona. Den store samlingen av malerier og keramikk, så vel som grafiske arbeider, er utstilt i kronologisk rekkefølge. Museet er obligatorisk for enhver som er interessert i Picassos liv.

Museu Picasso
Museu Picasso

Barcelona

Rom fylt med kunstskatter

Museet har 35 rom spredt over tre etasjer, fylt med arbeider av Picasso, og det er lett å skjønne hvorfor det tiltrekker seg så mange besøkende hver eneste dag i året. Museet fokuserer primært på kunstnerens tidlige arbeider, som ble laget mens han bodde i Barcelona. Selve lokalene der Museu Picasso befinner seg er et syn i seg selv: De består av fem sammenhengende kjøpmannshus fra det 13. til det 15. århundre. Den permanente samlingen stilles ut i Palau Aguilar, Palau del Baró de Castellet og Palau Meca, mens Casa Mauri og Palau Finestres huser de kortvarige utstillingene. Picasso drømte om å få sitt eget museum i Barcelona. Hans gode venn og personlige sekretær Jaume Sabartés Gual gjorde drømmen til virkelighet. Sammen med Barcelona by planla han dette eksepsjonelle museet, som ble innviet i 1963.

+ Les mer

Se på kartet

Museu Picasso, Montcada 15-23, Barcelona

Fra Barcelona til Paris

De første rommene i museet er viet Picassos første oljetegninger og skisser fra 1893. De viser allerede den unge Picassos talent. Spesielt Retrato de la Tía Pepa (Portrett av tante Pepa) fra 1896 viser den enorme modenheten i malerstilen hans, når man tenker på at Picasso bare var 15 år gammel da han malte det. De følgende rommene viser arbeider fra Picassos tidligste år i Paris, der han tilbrakte mye av livet sitt. Fra rom 8 og fremover viser samlingen arbeider fra Picassos blå periode. Mellom 1900 og 1904 malte kunstneren melankolske motiver, hovedsakelig i nyanser av blått.

Et av rommene i Museu Picasso

Prosjektet Las Meninas

Et av høydepunktene i museet er serien Las Meninas (Hoffpikene). I 1957 brukte Picasso fem måneder på å studere Las Meninas av Diego Velázquez, en maler fra 1600-tallet. Det fikk han til å skape hele 58 malerier inspirert av dette mesterverket. Picasso malte komposisjonen eller deler av Las Meninas i kubistisk stil, flyttet de opprinnelige figurene og lekte med fargene. Fra hva man kan lese i L’atelier de Picasso, sa Picasso at han arbeidet "til Velázquez' Meninas forsvant og hans egne Meninas vokste fram". Boken L’atelier de Picasso ble skrevet av Picassos nære venn Jaume Sabartés Gual og utgitt i 1957 – så det er nok noe sant i sitatet.

“Las Meninas er den eneste serien av Picasso som er utstilt i sin helhet i det samme museet”