Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Den tapte byen Sanxingdui

Sanxingdui-museet i byen Guanghan, bare 40 kilometer fra Chengdu, ligger rolig til mellom høydedragene. For flere tusen år siden var disse høydene del av en bymur som omga en bronsealderby. Sanxingdui-museet har en rik samling av funn fra denne tapte sivilisasjonen. Spesielt de spøkelsesaktige maskene stimulerer fantasien.

Sanxingdui-sivilisasjonen oppsto for om lag 3500 år siden på bredden av elven Yazi i den kinesiske provinsen Sichuan. Noen få århundrer senere var det ikke spor tilbake av denne kulturen. Den later til å ha forsvunnet uten å etterlate seg verken skriftlige eller muntlige bevis på sin eksistens. I 1986 kom en lang rekke kunstskatter for dagen, noe som førte til at denne glemte sivilisasjonen ble gjenoppdaget – og skapte nyhetsoverskrifter verden rundt. Disse arkitektoniske funnene viser at den kinesiske sivilisasjonen har en langt mer komplisert opprinnelse enn hva man tidligere hadde trodd. Historiebøkene måtte skrives om.

Det moderne Sanxingdui-museet
Det moderne Sanxingdui-museet

Chengdu

Et fascinerende mysterium

Historien om gjenoppdagelsen av Sanxingdui tok til for relativt kort tid siden. Det første tegnet på at byen noensinne hadde eksistert, ble først oppdaget i 1929, da en bonde som skulle grave en brønn støtte på et sort antall gjenstander av jade. Selv om funnet pirret arkeologenes nysgjerrighet, var de første utgravningene så godt som resultatløse. Dermed forsvant interessen, men den ble vakt til live igjen i 1986, da arbeidere fra en lokal teglverksfabrikk snublet over en offergrav fylt med tusenvis av gjenstander i keramikk, gull, bronse og jade – et veritabelt skattkammer. Enkelte kunsthistorikere mener at den kunstneriske verdien av disse gjenstandene overgår den berømte terrakottahæren i Xi'an.Funnet var imidlertid gåtefullt – det fantes ingen skriftlige opptegnelser om denne sivilisasjonen, og stilen var fullstendig forskjellig fra ethvert annet samfunn i den samme perioden. Men ingen samtidige har nevnt denne kulturen, og det ble etterhvert åpenbart at noe svært spesielt hadde funnet sted i denne fjerne avkroken av Sichuan. Tidligere hadde man alltid gått ut fra at den kinesiske sivilisasjonens vugge lå ved bredden av Den gule flod. Sanxingdui passet ikke inn i denne versjonen, men de merkelige maskene med svulmende øyne, snabler og elefantører måtte likevel inkluderes i historien. Det viste seg å ikke være så enkelt – til dags dato vet man svært lite om denne kulturen.

En mystisk samling

Selv om bildene som stilles ut i museet har en historie som strekker seg tusener av år tilbake i tid, er selve museet svært moderne. De mange mørke rommene understreker den mystiske atmosfæren. Utstillingsområdet er spredt over to saler. Den første er tilegnet gjenstandene av keramikk, jade og gull som er funnet i regionen. Utstillingene i den andre salen omfatter stort sett bronsegjenstander. Den 2,62 meter høye bronsestatuen og den enorme 1,34 meter brede bronsemasken er utrolig imponerende.

“Mørke utstillingsrom fremhever den mystiske atmosfæren”