KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

De magiske markene i Ubud

Hvis du drar til Bali, kan du ikke unngå den livlige byen Ubud. Det finnes knapt en reisende som ikke fascineres av denne forhenværende kunstnerkolonien, med sine lange snirklede gater fulle av yogaskoler, sjapper, gallerier og templer. Men sørg for å få med deg de rismarkene omkring, der morgensolen farger terrassene lyst smaragdgrønne.

Du skal ikke gå langt ut av Ubud før du blir møtt av et storslagent panorama: magiske rismarker med høye palmetrær, klukkende bekker og stier med landsbybarn på vei til skolen. Ta en fottur eller sykkeltur langs sawaene, drikk kokosnøttmelk rett fra nøtta, se kolibrier og finn ut hvordan risen høstes.

Fascinerende rismarker
Fascinerende rismarker

Denpasar-Bali

En tur gjennom rismarkene

Mange fine turer kan gjøres i og omkring Ubud. Du kan godt utforske området på egen hånd, men en guide vil sørge for at du lærer Bali enda bedre å kjenne. Mange av turene starter ved Taman Sari-tempelet og tar deg via tradisjonelle landsbyer og store sawaer til Bukit-tempelet. Du kan også oppdage rismarkene nord for Ubud på egen hånd ved å gå fra hovedgaten Jalang Raya Ubud mot Kutuh. I Tegallalang, noen få kilometer nord for Ubud, går det en vakker sti langs risterrassene som er lett å følge. Utsikten til terrassene er praktfull – det er lett å skjønne hvorfor dette stedet er avbildet på så mange postkort.

Innhøsting av det hvite gull

Det konstant varme og fuktige klimaet gjør at ris kan plantes og høstes hele året på Bali. Det er et hardt og tidkrevende arbeid. Mens mer velstående bønder ofte har bøfler til å trekke plogen, blir mesteparten av pløyingen faktisk utført av mennesker. Det kan være fascinerende å se på, men det er et svært hardt arbeid. Likevel er balineserne vennlige og smilende. Med røde hodeplagg til beskyttelse mot solen jobber de utrettelig hele dagen fra tidlig om morgenen. Risstilkene skjæres over med et kraftig kutt av sigden. Deretter slår kvinnene stenglene mot en tønne i store bunter for å løsne riskornene. Dette hvite gullet blir deretter overført til store kurver. Ris blir brukt på mange måter: Folk som deltar på seremonier får et riskorn på pannen, og ris brukes som offergaver i templene. Og selvsagt finner du også ris på tallerkenen.
Innhøsting av ris

Ofring til gudene

Ris er ikke bare en livskilde, det blir også ofret til gudene. Rød, gul, hvit og svart ris presenteres for de hinduistiske helgenene i en sammenbrettet kurv av palmeblader sammen med blomster og røkelse. Balineserne bringer offergaver til tempelet tre ganger om dagen. Folk fra vesten må venne seg til å unngå disse små kunstverkene, for offergavene blir vanligvis bare lagt rett ned på bakken. Folk tråkker på dem i vanvare, men det er ikke så farlig: Så snart offerritualet er over, har ikke kurvene verdi lenger, og hunder og apekatter stikker av med dem.