KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Det majestetiske parlamentet ved Donau

På bredden av Donau ser du en imponerende bygning med en mektig rød dom og en rekke spisse tårn som rager opp mot den blå himmelen. Den staselige parlamentsbygningen er et av de mest berømte symbolene på Budapest. Dette byggverkets vakre eksteriør er hyppig avfotografert, og det like slående interiøret kan beundres under en omvisning.

Den majestetiske parlamentsbygningen ble tegnet av den berømte ungarske arkitekten Imre Steindl. Som man tydelig ser av eksteriøret, som er i typisk engelsk nygotisk stil, er bygningen inspirert av Westminster i London. Den 268 meter lange fasaden strekker seg fra Kjettingbroen til Margaretbroen. Interiøret er rikt dekorert i renessanse- og barokkstil. Det er ingen manko på gull: 40 kilo gull ble brukt for å gi parlamentet sin majestetiske fremtoning. En omvisning i de imponerende hallene, trappene og rommene er vel verd tiden det tar, ikke bare på grunn av parlamentets skjønnhet, men også for gjenstandene som er utstilt der: de ungarske kronjuvelene, inkludert den tusen år gamle Ungarns hellige Krone.

Den staselige parlamentsbygningen
Den staselige parlamentsbygningen

Budapest

Symbolet på ungarsk stolthet

Ungarn gjennomgikk mange endringer på slutten av det 19. århundret. Landet ble mer uavhengig av Østerrike, og byene Buda og Pest ble samlet til hovedstaden Budapest. Det eneste som manglet, var en skikkelig parlamentsbygning. Den ungarske dikteren Mihály Vörösmarty erklærte: "Nasjonen mangler et hjem." I 1882 kunngjorde keiser Franz Joseph og statsministeren i Ungarn en pris for den beste designen, og arkitekt Imre Steindl vant konkurransen.
 
Byggingen tok til i 1885 og varte i 13 år. Selv om Steindl kombinerte ulike stilelementer, er bygningen så symmetrisk at dette ikke er særlig påtrengende. Interiøret har til og med nybysantinske elementer, som man ser i trappeoppgangen med de korintiske søylene og det store takmaleriet. Et av de beste rommene er den sekskantede domhallen, med en storslagenhet som minner om en katedral. Her ser 16 opphøyde statuer av ungarske konger og helter ned på de besøkende. Selvsikkerheten de utstråler gir et fint bilde av den voksende uavhengigheten i Ungarn og, man kan anta at den økte innbyggernes stolthet over Budapest i denne perioden.

“Den ungarske dikteren Mihály Vörösmarty erklærte at "Nasjonen mangler et hjem"”

De ungarske kronjuvelene

Den majestetiske domhallen huser de ungarske kronjuvelene: septeret, rikseplet og Ungarns hellige Krone, som etter sigende skal ha blitt båret av den første kongen, Stefan I. Den øvre delen av kronen ble angivelig gitt av pave Sylvester II til den første kroningen i år 1000. Den nedre delen kan være bysantinsk, og stammer fra det 11. århundret. Kronen har vært gjenstand for mye spenning: Den har blitt stjålet gjentatte ganger, og flere slag har blitt utkjempet på grunn av den. Etter annen verdenskrig ble kronjuvelene gjemt i Fort Knox i USA for at den ikke skulle falle i sovjetiske hender. President Jimmy Carter brakte den tilbake til Ungarn i 1978.

De ungarske kronjuvelene