KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Broadways mange ansikter

Navnet Broadway vekker umiddelbart assosiasjoner til teaterstykker og musikaler, men teaterstrøket utgjør bare en liten del av denne 24 kilometer lange gaten. Broadway går på skrå gjennom Manhattan fra nord til sør, og skjærer seg gjennom det sjakkbrettaktige gatekartet over byen. Hvis du følger denne ikoniske gaten, kommer du virkelig til å lære et og annet om denne fascinerende byen.

Battery Park, en bypark på om lag 8,5 hektar, ligger på sørspissen av Manhattan ved bredden av Hudson-elven. Under den nederlandske koloniperioden sto et batteri kanoner her, derav navnet. Castle Clinton fra 1800-tallet er et annet landemerke. Men de fleste drar til Battery Park for å gå om bord i båten som tar dem ut til frihetsgudinnen og Ellis Island, eller for å ta Staten Island-fergen. Sistnevnte er gratis, og gir en fantastisk utsikt over Manhattan og frihetsgudinnen.

New Yorks finanssentrum

Wall Street er byens finanssentrum

Ved siden av Battery Park finner vi det mest berømte finansstrøket i verden: Wall Street. I 1871 åpnet New York-børsen kontorene sine her. Siden da har navnet Wall Street vært synonymt med finansstrøket. Fra Wall Street er det bare en kort spasertur til Ground Zero og Trinity-kirken. Denne kirken fra 1846 var en gang den høyeste bygningen i byen. Den kom praktisk talt uskadd fra angrepet den 11. september, og brannfolkene kunne ta en pause her mens de søkte gjennom ruinene.

Klassisk skyskraper med et klengenavn

I krysset mellom Broadway og Fifth Avenue ligger grøntområdet Madison Square Park, som har fin utsikt til den berømte Flatiron-bygningen ("Strykejernet"). Opprinnelig het den Fuller-bygningen, men på grunn av den strykejernaktige formen fikk den tilnavnet Flatiron-bygningen. Bygningen ble oppført i 1903, og var en av de første skyskraperne i verden. Den var så populær og unik at hele strøket omkring er blitt oppkalt etter den. Selv om New York har fått mange nye skyskrapere siden den gang, er denne klassiske bygningen fortsatt et yndet motiv for fotografer.

Flatiron-bygningen

Times Square og teaterstrøket

Teaterstrøket som har gjort Broadway berømt, ligger rundt Times Square. Det ligger teatre på hver side av gaten, spesielt langs 42nd Street. Billigbilletter til forestillingene blir solgt i TKTS Discount Booth, under den røde trappen på Times Square. Selv så tidlig som på 1700-tallet ble forestillingene på Broadway annonsert ved hjelp av digre plakater på Times Square. I dag har alle lystavlene på Times Square blitt en attraksjon i seg selv, og selskapene i nærheten har satt opp store neonskilt på fasadene.

Times Square
Loeb Boathouse i Central Park

Avslapning i Central Park

Etter de hektiske blinkende lysene og den tette trafikken på Times Square, er Central Park som en fredens oase. Parken måler 341 hektar, og er et ideelt sted for å slappe av, glede seg over naturen og se på gateartister. Gå en tur, lei en sykkel eller bare sitt og slapp av på en benk. Her er også mye god mat. Restauranten Loeb Boathouse, ved bredden av en innsjø midt i parken, er åpen hele året.