Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Mesterverkene i Louvre

Ganger, haller og gallerier fylt med verker av de store mesterne: Louvre er et av de største museene i verden. Det vil ta minst en uke å få sett hele samlingen. De fleste besøkende kommer imidlertid for å se tre berømte kvinner: Mona Lisa, Venus fra Milo og Nike fra Samothraki.

Louvre ble opprinnelig bygget som et fort på 1100-tallet. På midten av 1500-tallet ble det omgjort til kongelig palass, og fra 1793 har det offisielt vært et museum. Louvre viser kunst fra middelalderen og frem til omkring 1848. Samlingen rommer om lag 35 000 gjenstander, spredt over tre fløyer. Kunstskatter fra greske, egyptiske og romerske epoker har sine egne gallerier, mens hovedattraksjonene fra renessansen henger i Grande Galerie.

Glasspyramider

Selv om den store samlingen er det største trekkplasteret, kommer mange til Louvre for å se den særegne blandingen av moderne og klassisk arkitektur. Glasspyramiden i borggården ble oppført i 1989. Den markerer den sentrale foyeren, der besøkende kan nå alle fløyene i museet. Den store pyramiden er flankert av tre mindre. Om kvelden blir bygningene vakkert gjenspeilet i de tilstøtende bassengene. Louvre har blitt enda mer populær etter at det spilte en viktige rolle i Dan Browns roman Da Vinci-koden (utgitt i 2003) og den påfølgende filmen.

Mona Lisa-mysteriet

Historien som omgir Mona Lisa er like mystisk som det berømte smilet hennes. For det første vet vi ikke sikkert hvem kvinnen er, eller hvor lang tid Leonardo da Vinci brukte på å male henne. Det vi vet, er at portrettet markerte et viktig vendepunkt i kunsten på 1500-tallet. For eksempel er Mona Lisa et trekvartsportrett i sittende stilling, med et landskap sett ovenfra i bakgrunnen. Frem til da var slike portrettkomposisjoner reservert for helgener. Portrettet blir fortsatt undersøkt.

Mona Lisa

Seiersgudinnen fra Samothraki

Nike fra Samothraki er plassert i et monumentalt trappehus nær hovedinngangen til Louvre. Dette mesterverket innen gresk skulptur dateres til den hellenistiske perioden (320-30 f.Kr.) og fremstiller den bevingede seiergudinnen stående i baugen på en båt – hun var opprinnelig laget for å feire seieren i et sjøslag. Skulpturen er 5,57 meter høy.

Nike fra Samothraki
Venus fra Milo

Den elegante Venus fra Milo

Venus fra Milo representerer Afrodite, den greske gudinnen for kjærlighet og skjønnhet. Ifølge myten er hun født av havskummet. Skupturen daterer seg fra rundt 100 f.Kr., og har siden hatt en enorm påvirkning på hvordan vestlige billedhuggere har fremstilt kvinnelig akt. Selv om hun nå har mistet begge armene, utstråler Venus fortsatt en umiskjennelig eleganse og femininitet.

Foto

  • Mona Lisa: Giuseppe Castrovilli, 123rf
  • Nike fra Samothraki: Thomas Ulrich, Flickr
  • Venus fra Milo: Photo Venus van Milo: pseudolongino, Shutterstock