Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Middelalderbyen i øvre Zagreb

Den øvre delen av Zagreb ligger høyt oppe på en ås over byen. Et besøk til middelalderdelen av byen er bokstavelig talt et høydepunkt. Mens nedre del av byen er livlig og travel, er den øvre delen preget av ro og fred.

De som kan tenke seg å bli nærmere kjent med Zagrebs historie, vil sette pris på et besøk til øvre del av byen og dens mange museer. Overalt er det spor etter byens turbulente fortid. Inngangen er gjennom den eneste gjenværende byporten fra middelalderen, og det finnes et lite offersted der innbyggerne ber og tenner lys. I hjertet av den øvre byen ligger St. Markus' plass. Plassens hovedattraksjon er 1200-tallskirken St. Markus, som er kjent for sitt tak med fliser i kraftige farger.

St. Markus' kirke
St. Markus' kirke

Zagreb

Museer innen gangavstand

Av de forskjellige museene i Zagreb, er det to som er spesielt verdt å besøke. Det kroatiske museet for naiv kunst inneholder 1500 verk av kunstnere som har sett bort fra alle malerikonvensjoner og skapt underlige hverdagsscener i kraftige farger. For å få en unik og bevegende opplevelse kan du besøke De brutte forholds museum, som ligger under 2 minutter unna. Her kan du se massevis av vanlige gjenstander, hver av dem med en historie om et brutt forhold. Samlingen viser at kjærlighet etterlater seg vakre, men også hjerteknusende minner.

De brutte forholds museum

Kabelbane: byens kulturarv

Zagrebs kabelbane er en 120 år gammel bane i koboltblått som forbinder Zagrebs øvre by med den nedre byen. Turen opp eller ned de 66 meterne med denne morsomme bybanen tar bare 64 sekunder; likevel bruker årlig omkring 750 000 passasjerer den til å reise opp og ned åssiden. Kabelbanen har beholdt sin opprinnelige form, og er Zagrebs eldste transportmiddel og et vernet kulturmonument.

Kabelbanen i koboltblått
Innbruddstyvenes tårn i øvre by

Utsiktspunkt med kanonkuler

For å se den beste utsikten over Zagrebs nedre by, må du klatre opp i Kula Lotrščak (Innbruddstyvenes tårn). Tårnet står ved kabelbanens øvre stasjon, og var del av byens gamle forsvarsverk. Hver natt ringte klokken for å varsle om at byporten var i ferd med å lukke for å holde innbruddstyver ute – derav navnet. På 1800-tallet fikk tårnet sin femte etasje, og en kanon ble montert på toppen. Siden da fyres det av et kanonskudd fra tårnet hver dag klokken tolv.

Foto

  • De brutte forholds museum: Mike Raanhuis, iFly KLM Magazine
  • Kabelbanen i koboltblått: Mike Raanhuis, iFly KLM Magazine
  • Innbruddstyvenes tårn i øvre by: Mike Raanhuis, iFly KLM Magazine