Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Grand-Place: "Den vakreste plassen i verden"

Den største attraksjonen i Brussel, er Grand-Place, eller Grote Markt. Denne sentralt beliggende plassen er kjent for sin rike historie. Plassen er omgitt av rådhuset, "Broodhuis" og en rekke laugshaller, og det er ingen overraskelse at Grand-Place ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1998.

Laugene (sammenslutninger av yrkesgrupper) har spilt en viktig rolle i byen. Tømrere, murere, kirurger og kapteiner var alle medlemmer av et laug. Laugsadministrasjonen holdt til i en laugshall der det ble avholdt møter og der medlemmene kunne spise. Mange av laugene hadde kontor på Grand-Place. Disse vakkert dekorerte bygningene utgjør fortsatt en del av plassens dekor. Den franske forfatteren Victor Hugo kalte Grand-Place for "den vakreste plassen i verden".

Rikt dekorerte laugshaller

Maktdemonstrasjoner på plassen

Rådhuset, et mesterverk innen gotisk arkitektur, ble oppført på sørsiden av plassen i det 15. århundre. Interiøret rommer en detaljrik blanding av stilarter, inkludert Louis XIV-stilen fra tidlig på 1700-tallet. Bygningen har et tårn som er 96 meter høyt, og på toppen står en tre meter høy statue av erkeengelen Mikael som dreper en drage. Denne maktdemonstrasjonen vakte misunnelsen til hertugen av Brabant, som svarte med å la det tidligere Broodhuis (Brødhuset) på den andre siden av plassen bli ekstravagant dekorert. Han døpte huset om til "Maison du Roi" – kongens hus.

I 1695 opplevde Grand-Place massive ødeleggelser under kraftig bombardement fra troppene til Ludvig XIV. Den franske Solkongen ville utvide territoriet sitt under niårskrigen, som også ødela Brussel. Men byen kom seg raskt igjen, blant annet takket være laugene. Sentrum ble bygget raskt opp igjen, og Grand-Place ble tilbakeført til fordums glans.

Broodhuis har mange ansikter

Broodhuis, "kongens hus", er en av de rikest dekorerte bygningene på Grand-Place. Det har gjennomgått utallige restaureringer opp igjennom århundrene. I det 13. århundre ble det solgt brød her, og tidlig i det 15. århundre ble bygningen overtatt av hertugen av Brabant. Det fortsatt et trehus på den tiden, men ble erstattet av en steinbygning i 1405. En gotisk fasade med detaljer i flammestil ble oppført under keiser Karl, og på midten av 1800-tallet ble bygningen nok en gang revet og bygget opp igjen i nygotisk stil. I dag huser Broodhuis et museum med en verdifull samling malerier, veggtepper, skulpturer, sølvtøy og porselen. Det er definitivt verd et besøk, ettersom samlingen gir en fantastisk oversikt over byens historie.
Broodhuis, også kjent som "kongens hus"
Fra steinplass til blomsterhav

Et blomsterteppe på plassen

Annethvert år i august blir plassen dekket med et enormt blomsterteppe. Om lag 120 frivillige bruker fire timer på å dekke et område på 1800 kvadratmeter med 800 000 fargerike begoniaer i vakre mønstre. Det første blomsterteppet ble laget i 1971, og var en så stor suksess at det straks ble en tradisjon. Begivenheten tiltrekker seg alltid tusenvis av turister. Å se en steinplass bli omgjort til et blomsterhav for en hel uke, er et imponerende skue.

Foto

  • Fra steinplass til blomsterhav: Europhotos, Shutterstock