Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Den mest berømte broen i Dublin

Ha'penny Bridge er like mye et landemerke i Dublin som Eiffeltårnet er i Paris. Denne gangbroen over elven Liffey er imidlertid ikke bare en turistattraksjon. Om lag 30 000 mennesker bruker den hver dag for å komme seg over fra Bachelors Walk til Temple Bar.

Ha'penny Bridge ble bygget i 1816 av William Walsh. Før han bygget broen, drev han en av fergene som krysset Liffey. De som brukte den nye broen måtte betale Walsh en halv penny, den samme prisen de hadde betalt for fergeturen. Snart ble broen kjent som Ha'penny Bridge. Selv om broen har hatt mange offisielle navn gjennom tidene, er dette navnet det eneste som virkelige har blitt hengende ved.

Fornyelse i det 21. århundre

Støpejernsbroen er 43 meter lang og 3,7 meter bred, og går tre meter over Liffey. Det er på ingen måte en stor bro, men lokalbefolkningen setter stor pris på den likevel. Men de har ikke alltid vært like begeistret for Ha’penny Bridge. På 1950-tallet ble den tildekket med heslige reklameplakater, og på 1980-tallet ble treplankene i broen asfaltert og lite tiltalende lyssøyler i støpejern satt opp på begge sider av broen som "dekorasjon". Og som om ikke det var ille nok, lå broen en stund badet i blått lys.

Heldigvis ble dette endret i 2001, etter en studie som viste at broen ble brukt av 27 000 fotgjengere hver dag. I 1816 hadde førindustrielle Dublin en befolkning på bare 200 000. Broen var bygget for å håndtere 450 mennesker om dagen, og de 200 år gamle fundamentene var ikke konstruert for dagens trafikk. Bystyret var opptatt av å bevare det historiske landemerket og gjøre det trygt for brukerne.

Noe måtte gjøres. Broen ble stengt, og restaurert litt etter litt over en periode på ni måneder. En ekspertgruppe fra Belfast reparerte over 1 000 komponenter omhyggelig, og malte broen i dens opprinnelige hvite farge. Alt i alt ble 85 % av de originale materialene bevart, og bare noen få vektbærende elementer måtte byttes. På hver side av broen ble det laget mer plass, slik at fotgjengerne fikk tilstrekkelig rom til å vente på passerende trafikk.

Malt i sin opprinnelig hvite farge
Monumentale bygninger rundt broen

Den ultimate Dublin-opplevelsen

Frem til innvielsen av Millennium-broen i nærheten i 2000 var Ha'penny Bridge den eneste gangbroen over Liffey. Selv i dag har Ha'penny fortsatt en spesiell plass i dublinernes hjerter. Mange mennesker går dit bare for å nyte synet over elven. På begge sider kan du tydelig se kombinasjonen av det gamle og det nye Dublin. Og hvis vinden blåser i riktig retning, vil lukten fra Guinness-bryggeriet gjøre denne Dublin-opplevelsen komplett.

+ Les mer

Se på kartet

Ha’penny Bridge, Dublin