Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Den mest berømte plassen i Firenze

Den L-formede Piazza della Signoria er kanskje verdens vakreste byplass. Den er omgitt av flere viktige bygninger, inkludert Palazzo degli Uffizi, det eldste kunstmuseet i verden, og Palazzo Vecchio, Medici-familiens tidligere palass. Denne enormt rike bankierfamilien satte et tydelig preg på bystaten Firenze i de tre århundrene familien styrte. En kopi av Michelangelos David står like utenfor døren.

Palazzo Vecchio er også flankert av den kolossale Neptuns fontene av Ammanati, fra 1500-tallet, og en like enorm kopi av Donatellos bronsestatue Judith og Holofernes og Bandinellis marmorstatue Herkules og Cacus. Benkene i Loggia dei Lanzi fra 1300-tallet er en yndet hvileplass for turister, med statuer av Perseus, Polyxenarovet og Sabinerinnerovet. Det er et ekte friluftsmuseum.

Den vakre Piazza della Signoria
Den vakre Piazza della Signoria

Firenze

David: "Den vakreste mannen i verden"

Den vakreste mannen i verden er 500 år gammel, fem meter høy, veier 5 500 kilo og har svart skitt under neglene. David var skitten. Derfor fikk han skrubbevask som gave til 500-årsdagen sin. Michelangelo hugget ut statuen av en enorm marmorblokk tidlig på 1500-tallet, og den ble sist rengjort i 1843 med et par bøtter saltsyre. Det fjernet ikke bare skitt og møkk, men også det øverste laget Michelangelo hadde brukt for å beskytte David. Vaskingen virket mot sin hensikt, ettersom skitten nå kunne trenge inn i marmorporene. David ble svartere og svartere, der han sto på sokkelen sin på Piazza della Signoria.


I 1873 ble Galleria dell’Accademia bygget spesielt for David. Den originale statuen ble flyttet innendørs, og en kopi ble satt opp på sokkelen på Piazza della Signoria. Det var en god ting, for Davis hadde lidd nok. I 1512, åtte år etter at David ble plassert på sokkelen foran Palazzo Vecchio, ble det krøllete hodet hans truffet av lyn, og i 1527 brakk han venstre arm under et opprør, mens den venstre langfingeren knakk tidlig på 1800-tallet. I 1991 gikk en mental forstyrret mann løs på kopien med slegge, og knuste den venstre stortåen.


Men det kunne ha vært verre: Vandaler brakk av penisen på en kopi av den berømte statuen i den amerikanske byen Willow Glen. Den ekte David i Firenze har fortsatt sin intakt, men den har en underlig størrelse: 16 centimeter er ikke stort for en mann som er fem meter høy.

Kopi av Michelangelos David

Akkurat som på film

Den mest berømte og lettest gjenkjennelige plassen i Firenze, Piazza della Signoria, har vært brukt som innspillingssted i en rekke filmer. I A Room with a View (Et rom med utsikt), basert på romanen av by E.M. Forster, blir en romantisk ferie brått avbrutt av knivstikking ved Neptunfontenen, og i Hannibal, oppfølgeren til The Silence of the Lambs (Nattsvermeren), gjemmer seriemorderen Hannibal Lecter seg i Firenze. Han skyver den korrupte detektiven Pazzi utenfor balkongen i Palazzo Vecchio med et tau rundt halsen rett foran en gruppe turister.

Neptun-fontenen