KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Balis muser

Grasiøse kvinner som fremfører elegante danser basert på fascinerende historier – ritualene og seremoniene på Bali er overveldende. Ikke overraskende er øya et tilfluktsted for kunstnere og andre kreative folk. Balinesiske skjønnheter er en viktig inspirasjonskilde for malerier, treskjæringer og andre typer kunst.

Sjarmerende Ubud er det stedet på Bali der de fleste kunstnerne samler seg. Byen ligger oppe i fjellene, omgitt av regnskog og vakre rismarker, og det er litt kjøligere der enn langs kysten. Mange reisende som var på jakt etter lykken, ble værende, og byen har blitt et viktig senter for balinesisk bildekunst, dans og musikk. Rundt Ubud ligger ulike tempelkomplekser og autentiske landsbyer.

Symbolske danser

I den hinduistiske kulturen forteller hver elegant dans en historie, og er tilegnet gudene. Balinesiske barn vokser opp med disse århundregamle tradisjonene. Med perfekt kroppskontroll, inkludert kontroll av blikket, blir de ulike karakterene gestaltet av dansere i fantastiske kostymer. Danserne trener på bevegelsene i timevis hver dag, for at forestillingen skal bli perfekt. Kilden er guddommelig inspirasjon – det eneste som kan sikre perfeksjon.
Det musikalske akkompagnementet til mange av de balinesiske dansene, er et gamelan-orkester, som hovedsakelig består av musikere med trommer og xylofoner. Motivet for dansene er ofte hentet fra Ramayana, det berømte hinduistiske eposet om prins Rama som prøver å redde sin kone Sita fra demonen Ravana. Kecak, for eksempel, er en energisk dans med kraftfulle bevegelser. Den utføres av 50 menn, til lave gutturale lyder i stedet for musikk, og er en spektakulær opplevelse.

“De balinesiske danserne har en enestående fleksibilitet og eleganse.”

Åndelige skatter

Kunst for verdensfred

Den største balinesiske kunstsamlingen vises i Rudana-museet i Ubud, som ble grunnlagt av en lokal kunstentusiast og kona hans. Museet er basert på den balinesiske Tri Hita Karana-filosofien, der ånder, mennesker og natur går hånd i hånd. Filosofien hevder at kunst bidrar til verdensfred, rikdom og vennskap, og samlingen består av en blanding av åndelige, kulturelle og naturlige skatter.

En kombinasjon av arkitektur og kunst

Da den belgiske kunstneren Adrien Jean Le Mayeur de Merpes kom til Bali i 1932, forelsket han seg i den vakre danseren Ni Polok. De giftet seg tre år senere, og paret bodde i Sanur mens den fortsatt var en liten fiskerlandsby. Huset deres er nå et museum, og et fint eksempel på balinesisk arkitektur. Det inneholder maleriene Le Mayeur malte under sine reiser i Afrika, India, Italia, Frankrike og det sørlige Stillehavet, samt fremstillinger av dagliglivet på Bali, inkludert bilder av øyas vakre kvinner, blant annet Le Mayeurs hustru. Utstilingen gir en vidunderlig innsikt i dette artistiske og kreative parets liv.
Sanur-stranden