Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Revolusjonsmuseet

Den imponerende bygningen på Plaza de la Revolución var en gang presidentpalasset på Cuba. Nå holder Museo de la Revolución til her. Palasset har en turbulent fortid, og figurerte i nyhetene over hele verden i 1957, da en gruppe studenter gjorde opprør mot det tidligere regimet.

Revolusjonsmuseet er viet både den kubanske revolusjonen og Cubas historie generelt. Bygningen er alene verdt et besøk: Det rikt dekorerte interiøret og den imponerende arkitekturen er fantastisk, og demonstrerer makten til landets ledere. Selve museet fokuserer først og fremst på årsakene til revolusjonen, selv om faktaene som presenteres sannsynligvis er noe ensidige.

Revolusjonen i et nøtteskall

Den kubanske revolusjonen begynte i 1952, etter at eks-sersjanten og den tidligere presidenten Fulgencio Batista tok makten. Mange kubanere var rasende over dette statskuppet, blant annet den unge Fidel Castro, som umiddelbart la planer for å styrte Batista og starte en marxistisk bevegelse, 26. juli-bevegelsen. Etter et mislykket angrep i 1953 ble Castro og opprørerne hans sporet opp og fengslet. Den internasjonale kritikken mot Batistas diktatur var økende. For å møte kravene fra verdenssamfunnet løslot Batista de politiske flyktningene i 1955. Castro og tilhengerne hans flyktet til Mexico, der de fortsatte å legge planer for å bli kvitt Batista. Blant disse opprørerne var Che Guevara og Camilo Cienfuegos.
I mellomtiden fortsatte revolusjonen på Cuba ufortrødent. Det absolutte høydepunktet var da en gruppe studenter stormet presidentpalasset den 13. mars 1957. Opprøret endte i et blodbad, og praktisk talt alle demonstrantene ble drept, en hendelse som sjokkerte hele verden. Mot slutten av 1958 greide ikke Batista å holde det gående lenger, og natten til 1. januar 1959 flyktet han fra Cuba. Dagen etter marsjerte Guevara og Cienfuegos inn i Havanna. Castro brukte lengre tid, ettersom han feiret seieren entusiastisk og talte til store, opphissede menneskemengder i hver eneste by og landsby underveis. Han ankom ikke den kubanske hovedstaden før 8. mars 1959.
Solnedgang ved Museo de la Revolución

Castros båt

Hvis du begynner i museets toppetasje, kan du litt etter litt trenge dypere ned i kubansk historie, fra tiden før Columbus til det nåværende regimet, selvfølgelig ledsaget av den sedvanlige propagandaen. Den vakre speilsalen - Salón de los Espejos - er en imitasjon av salen med samme navn i Versailles-palasset. Et høydepunkt er "Granma", båten Fidel Castro og 81 soldater brukte da han returnerte til Cuba fra skjulestedet sitt i Túxpan i Mexico i 1956. Båten er utstilt som et monument på en liten plass bak museet, og bevoktes 24 timer i døgnet.

+ Les mer

Se på kartet

Museo de la Revolución, 1 Calle de Refugio, Havana