Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Det gåtefulle Livets tre

På toppen av en sanddyne midt i ørkenen sør i Bahrain, står et ensomt tre. Det finnes ingen andre planter i mils omkrets, for det er ikke en dråpe vann noe sted. Likevel har treet stått der med sine brede grener i 400 år. Bahrainerne mener at Livets tre er et naturlig underverk, og det ti meter høye treet tiltrekker seg titusener av besøkende hvert år.

Det sies at Adam og Eva vandret omkring her for lenge, lenge siden. Ifølge legenden ble treet plantet her i 1583 for å markere stedet der Edens hage befant seg på bibelsk tid. De villeste historier fortelles om Livets tre. Ifølge noen av dem skal røttene strekke seg så langt at de kan trekke opp fuktighet fra et hundre meter dypt ferskvannsreservoar som befinner seg flere kilometer unna. Men sannsynligvis overgår fantasien virkeligheten.

Fra stearinlys til farger

Livet tre er en"prosopis cineraria", en tornete busk med opprinnelse i Asia. Den gule kvaen brukes vanligvis til å lage stearinlys, aromastoffer og tyggegummi, mens bønnene bearbeides til mat, syltetøy og vin. Treet greier seg i et av verdens tørreste klima fordi røttene kan strekke seg helt ned til 50 meters dyp. I Bahrain trenger de ikke strekke seg så dypt: Grunnvannet ligger bare ti meter under overflaten. Uansett setter det ensomme treet i gang fantasien. I filmen "L.A. Story" kaller Steve Martin det et av de mest mystiske steder på jorden.

+ Les mer

Se beliggenheten på kartet

Livets tre, Southern Governate, Bahrain
Treet kan ses på lang avstand

Edens hage i Bahrain?

Bahrainerne er sikre på at øya deres en gang var Edens hage, det bibelske paradiset der Adam og Eva smakte den forbudte frukten. Det er vanskelig å forestille seg dette når man besøker Livets tre. I den skjelvende, knusktørre ørkenen er det ikke så mye som et gresstrå å se. Det er likevel ikke fullt så utenkelig som det kan late til. For lenge siden var det nemlig mer enn nok vann her. Området var en tropisk oase med frodig flora og fauna.

“Bahrainerne er overbeviste om at dette en gang var det bibelske paradiset til Adam og Eva.”

Foto

  • Treet kan ses på lang avstand: Ewan McIntosh, Flickr