Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

La Sagrada Famílias mystikk

Hvis noen har satt sitt preg på Barcelona, er det arkitekt Antoni Gaudí (1852-1926). Hans absolutte mesterverk er selvsagt den verdensberømte Basílica de la Sagrada Família. Byggingen tok til i 1882, men basilikaen er fortsatt ikke ferdigstilt. Faktisk vil det ta ytterligere om lag tretti år før bygningen er helt ferdig.

De opprinnelige planene for basilikaen ble ikke laget av Gaudí, men av arkitekt Francisco de Paula del Villar. Han tegnet en nygotisk kirke, og begynte byggingen i 1882. Etter bare et år overtok imidlertid Gaudí. Han viet nesten hele sitt liv til byggingen av sin Sagrada Família – med vekt på "sin", for Gaudí endret de originale tegningene drastisk. Den nygotiske stilen ble forkastet, og erstattet av arkitektens distinkt modernistiske stil. Da Gaudí døde i 1926, var bare en fasade, ett tårn, den halvsirkelformede nisjen og krypten fullført.

Det imponerende interiøret
Nye kirketårn under bygging

Kontinuerlig improvisasjon

Gaudí improviserte kontinuerlig under byggingen, derfor er det få plantegninger og skalamodeller av basilikaen. Til tross for dette har dagens arkitekter god forståelse av hva som var Gaudís intensjoner. Når den er fullført vil La Sagrada Família ha totalt atten tårn. De fire tårnene langs hver av de tre fasadene representerer de tolv apostlene, og vil ha en høyde på 90 til 120 meter. Ytterligere fire tårn representerer de fire evangelistene. Disse tårnene vil omgi det største tårnet, 170 meter høyt, som er tilegnet Jesus Kristus. De siste tårnet, tilegnet Jomfru Marias, vil bli bygget over den halvsirkelformede nisjen.

Gaudís krypt

Etter Gaudís død ble byggingen alvorlig forsinket på grunn av pengemangel og den spanske borgerkrigen. Byggingen ble ikke tatt opp igjen på alvor før på midten av 1950-tallet. I 2000 ble taket omsider lagt over midtskipet. I dag blir det hovedsakelig arbeidet på skipet og hovedfasaden. Selv om La Sagrada Família er langt fra fullført, er krypten og museet åpne for publikum. De som ikke lider av høydeskrekk og klaustrofobi kan også besøke tårnene. Ta heisen – eller de mange trappene – til toppen, og du får en fantastisk utsikt over Barcelona. Om natten er La Sagrada Família vakkert opplyst, og det fremhever den kantete konstruksjonen enda sterkere, så man virkelig ser hvorfor det blir sagt at kirken er bygget av knokler.