KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Den mytiske Promenade des Anglais

Dette var en gang et yndet spasertur-område for britiske aristokrater, og i dag er det et fasjonabelt møtested for strandelskere og sportstilhengere. Promenade des Anglais har ikke mistet noe av sin tiltrekning på halvannet århundre. Åpne biler cruiser langs gater flankert av palmetrær, og folk nyter utsikten til en av de vakreste buktene langs Côte d'Azur.

Innbyggerne i Nice omtaler Promenade des Anglais som "La Prom". Den 8 kilometer lange bulevarden er et favorittsted for joggere, syklister og folk på rulleskøyter. Fotgjengere slår seg ned på de mange benkene under de hvite pergolaene for å betrakte de store cruiseskipene som seiler på det asurblå havet i Baie des Anges. Store skilt viser navnene på strandklubbene, inkludert den berømte Beau Rivage (ved Beau Rivage Hotel) og den trendy HI Beach.

Det asurblå havet i Baie des Anges
Det asurblå havet i Baie des Anges

Nice

Et yndet reisemål siden 1800-tallet

Aristokrater og kunstnere

Russiske aristokrater var de første som forelsket seg i Nice, men på midten av 1800-tallet var det også mange rike briter som oppdaget det milde klimaet på Rivieraen. De kom flokkevis til Nice for å unnslippe den kjølige engelske vinteren. I de dager gikk det bare en gangsti uten veidekke langs stranden, men for at de britiske ladyene ikke skulle skitne til de vakre kjolene sine, ble Promenade des Anglais bygget i 1844. Under La belle époque-perioden ekspanderte turismen ytterligere, og luksushoteller og kasinoer ble bygget langs bulevarden.
I 1917 slo en fransk maler fra nord ved navn Henri Matisse seg ned i et av disse hotellene for å komme seg etter en bronkitt. Det skulle bli starten på en viktig periode i arbeidet til denne verdenskjente kunstneren, som avbildet Baie des Anges i en rekke verker. Mange av maleriene hans er utstilt i det vakre Musée Matisse på Cimiez-høyden i Nice. Andre berømte malere, som Marc Chagall og Raoul Dufy, har også blitt inspirert av den mytiske promenaden i Nice.

Le Negresco

I tidens løp har de fleste villaene og hotellene fra La belle époque blitt erstattet av nye bygninger, men ett historisk luksushotell står fortsatt ved promenaden. Med sin hvite fasade og rosa kuppel oser Le Negresco av gammeldags sjarme. Også interiøret vekker minner om fordums tid, og takket være den fargerike eieren som drev hotellet i nesten 60 år, kan dette femstjerners hotellet skryte av en stor samling kunst og antikvitetsmøbler. Innredningen har enkelte barokke elementer, for eksempel i Brasserie La Rotonde, som er dekorert med karusellhester.

I nummer 37 på bulevarden siden 1910
Havnen i Nice

Postkortutsikt

Den vakreste utsikten over Promenade des Anglais og Baie des Anges er fra Parc de la Colline du Château. Denne parken ligger på en klippe på østsiden av byen, og kan nås via en gammeldags heis i Rue des Ponchettes i Vieux Nice. Utsiktspunktet ligger der det en gang sto et gammelt fort, og gir vid utsikt over hele kysten og havnen i Nice. Utsikten er kanskje enda mer imponerende i skumringen, da lysene langs bulevarden tar til å funkle – virkelig uforglemmelig.