Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Palacio Real

Det spanske kongepalasset i Madrid har omtrent samme funksjon som slottet på Damplassen i Amsterdam: Kongefamilien bor ikke der, men bygningen brukes i offisielle sammenhenger. Deler av bygningen er åpen for publikum. Denne barokkgiganten på vestsiden av byen har 2 800 værelser, noe som gjør den til det største palasset i Europa.

Madrids Alcázar Real, som en gang var en maurisk fort, var en festning der kongene av Castilla og andre medlemmer av kongefamilien en gang bodde. Den gikk opp i flammer i 1734 – det var ved juletider, og alarmklokkene ble forvekslet med kirkeklokker. Palacio Real, som ble bygget på det samme stedet, overgikk langt sin forgjenger i prakt. I 1764 flyttet kong Carlos III inn. I dag er det kongelige skattkammeret en av hovedgrunnene til å besøke palasset, selv om hagene også er svært populære.

Kongelige skatter

Etter brannen ga kong Filip V den italienske arkitekten Filippo Juvara i oppdrag å overse byggingen av et nytt kongepalass. Juvara hadde allerede gjort seg berømt ved å tegne de imponerende Basilica di Superga og Palazzo di Stupinigi i Torino. Uheldigvis døde både Filip V og Juvara før bygningen sto ferdig. Den ble fullført i 1755 av elevene hans, inkludert Giovanni Battista Sacchetti, også italiener.

Selv om ulike kongefamilier har residert i palasset helt frem til 1930, er det i dag et kongelig museum. Der inne vil du finne en vakker samling veggtepper, porselen, antikke klokker og våpen. Man kan beundre uvurderlige malerier, blant annet av Caravaggio, Goya og Velazquez. Den største tronsalen, speilhallen og de kongelige spisesalene viser tydelig hvilken enorm luksus monarkene omga seg med. Dagens konge, Juan Carlos, har valgt et litt mer kompakt husvære i Palacio de la Zarzuela like utenfor byen.

Palasset sett fra Plaza de Oriente
Det enorme palasset fanget inn på et panoramabilde

Hagene i Palacio Real

Jardines de Sabatini er hager i fransk stil som ligger like nord for Palacio Real. Det er et fantastisk sted for å unnslippe menneskemengden og slappe av i skyggen av pinjene og sypressene. En gang sto de kongelige stallene her, men de ble ødelagt på 1930-tallet under Francoregimet. Hagene er anlagt ved foten av en ås, og ligger ti meter lavere enn Plaza de Orient, slik at palasset sett fra hagen virker enda mer imponerende enn fra forsiden.

“Unnslipp menneskemengden og slapp av i skyggen av sypressene i disse vakre hagene.”

Foto

  • Palasset sett fra Plaza de Oriente: Steven Bostock, Shutterstock