KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Panama-kanalen: et imponerende ingeniørprosjekt

Panama-kanalen blir også kalt verdens åttende underverk, og det er ganske forståelig. Prosjektet var en av de største og mest utrolige ingeniørbragdene historien har sett. Skipene trenger ikke lenger seile rundt kontinentet, men kan gå rett igjennom den 77 km lange kanalen, noe som sparer dem for enormt mye tid og penger.

Franskmennene var de første som forsøkte å lage en kanal i 1880, men forsøket mislyktes. I denne anleggsperioden døde over 20 000 arbeidere av sykdommer som gul feber og malaria, og prosjektet ble skrinlagt. Mellom 1904 og 1914 ble Panama-kanalen fullført av amerikanere, som dermed sørget for at den nye vannveien kom under amerikansk kontroll. Panama ble ikke offisiell eier av kanalen før 12.00 (lokal Panama-tid) den 31. desember 1999.

Panama-kanalen
Panama-kanalen

Panama by

Skip ved Gatun-slusene

Slik fungerer Panama-kanalen

For å seile fra Atlanterhavet til Stillehavet må skipene forsere en høydeforskjell på 26 meter. Skipene går gjennom tre sluser: Miraflores-, Pedro Miguel- og Gatun-slusene. Et sinnrikt system senker båtene ved hjelp av tyngdekraften. Den samlede reisen gjennom Panama-kanalen tar om lag 8-10 timer, og over 14 000 skip passerer gjennom årlig. De betaler en enorm avgift (om lag ett hundre tusen euro), men det er fortsatt langt rimeligere enn å seile hele veien rundt Sør-Amerika.

Den vakre utsikten fra Miraflores-slusen

Miraflores-slusen har den beste utsikten over kanalen, de gigantiske tankbåtene og cruiseskipene. Det tar om lag 30 minutter å kjøre fra Panama by til slusen. Her er et besøkssenter med utkikksplattform, restaurant med terrasse, og en suvenirforretning. Du finner også ulike utstillinger, skalamodeller, videopresentasjoner og interaktive moduler som forklarer hvordan slusene og kanalen fungerer. Men den beste måten å lære hvordan kanalen fungerer på, er å vente på et skip og se det i virkeligheten - et spektakulært syn.

Utsikt fra Miraflores-slusen

Interessante fakta

Panama-kanalen er en fantastisk ingeniørprestasjon, ikke bare på grunn av størrelsen, men også på grunn av de mange oppfinnsomme løsningene. Kanalen er fylt med ferskvann for å holde saltvannet og floraen og faunaen i de to havene atskilt. En kunstig innsjø, Gatun-innsjøen, fungerer som et basseng som sluser regnvann og vann fra de omkringliggende regnskogene inn i kanalen. Spesielle elektriske lokomotiver på begge sider av slusen sørger for at skipene kommer i korrekt posisjon inn i slusen, og holder denne posisjonen under hele reisen.

Gatun-innsjøen