Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Haussmanns Paris

Brede bulevarder kantet med trær. Staselige bygninger og smijernsbalkonger. Den monumentale skjønnheten i Paris, slik vi kjenner den i dag, er langt på vei Baron Georges-Eugène Haussmanns verk. På 1800-tallet utformet denne byarkitekten en helt ny gateplan på oppdrag fra Napoleon III. På bare 17 år ble Paris omskapt fra en middelalderby til en moderne hovedstad.

Selv om planene var kontroversielle i samtiden, og Haussmann omformet store deler av byen radikalt, har hans visjon utvilsomt bidratt til Paris' sjarm i dag. Til dels inspirert av London tegnet han en blanding av buktende gater og sofistikert fortryllelse. Det grandiose i Haussmanns visjon er kanskje mest tydelig på Place Charles de Gaulle, der Triumfbuen står. Tolv bulevarder stråler ut i byen i et radialt mønster – derav det gamle navnet "Place de l’Étoile", som betyr Stjerneplassen.

O característico estilo de Haussmann

Boulevard Haussmann

Haussmanns påvirkning ses over hele byen, ikke minst på Boulevard Haussmann, som han har gitt navn til. Denne gaten er kantet med bygninger i typisk Haussmann-stil: fem til sju etasjer høye, hvite sandsteinskomplekser med typiske parisiske balkonger. Selv om bygningene kan se like ut ved første øyekast, er forskjellene ikke til å ta feil av. Haussmann utviklet ulike stiler for hver sosial klasse. Bygninger av samme type ble gruppert sammen i îles (øyer), og ikke kombinert med hus fra en annen kategori.

Bladgull og marmor i Palais Garnier

En av de mest forbløffende bygningene fra Haussmann-perioden, er Palais Garnier, en bygning som er kjent for verden som Parisoperaen. Arkitekten Charles Garnier ble i 1861 betrodd den prestisjefylte oppgaven å oppføre et nytt teater. Den nybarokke bygningen er kanskje enda vakrere innvendig enn utvendig. Bladgull, marmor og fresker pryder interiøret, og i teatersalen kan man beundre et spektakulært takmaleri. Foajeen er også til å miste pusten av. Den er dekorert med mosaikker, skulpturer og speil, og sørger for at publikum ikke kjeder seg mens de venter. Operahuset er også bakgrunn for Phantom of the Opera, en roman av Gaston Leroux, som senere ble en suksessmusikal.

+ Les mer

Palais Garnier

Se kartet

Palais Garnier, 8 Rue Scribe, 75009 Paris, Frankrike