KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

De lidenskapelige rytmene på Cuba

Alle kjenner de fengende rytmene til Buena Vista Social Club. Den varmblodige musikkulturen på Cuba møter deg på praktisk talt hvert eneste gatehjørne. Enten det er i de gamle nattklubbene i Havanna, de livlige musikkafeene i Santiago de Cuba eller under karnevalet i Trinidad de Cuba, vil du alltid finne musikk og dans overalt på øya.

Praktisk talt all kubansk musikk kan spores tilbake til den gjenkjennelige lyden av to grunnleggende instrumenter: afrikanske trommer og spanske gitarer. Søramerikanske claves og maracas ble lagt til senere. Musikkstilen som vokste frem sent på 1800-tallet som en kombinasjon av alle disse rytmene, kalles "son", og kan høres i alle moderne kubanske musikksjangere. Den har også påvirket rumba og fremfor alt salsa, dansemusikken som vokste frem blant kubanske innvandrere i New York på midten av 1900-tallet.

Instrumenter og en butikk i Havanna
Instrumenter og en butikk i Havanna

Havana

“Buena Vista Social Club gjorde kubansk musikk verdensberømt over natten”

Buena Vista Social Club

I 1997 ble kubansk musikk plutselig verdensberømt. Den amerikanske gitaristen Ry Cooder samlet en håndfull legendariske cubanske sangere og musikere for å spille inn et studioalbum. Blant dem var Rubén González, Ibrahim Ferrer og Compay Segundo. Buena Vista Social Club ble en så stor suksess at sangerne, noen av dem langt opp i årene, ble invitert til internasjonale konserter. González, Ferrer og Segundo er nå døde, men yngre utøvere holder bandet gående.

Levende musikk og mojitos i Havanna

Havanna har så mange fantastiske gamle konsertlokaler og nattklubber at det er vanskelig å velge et enkelt sted. Et av de mest tradisjonsrike, er El Gato Tuerto, en jazzklubb fra femtitallet der bolero er svært populært. Bartenderen her lager også en fabelaktig mojito. Salón 1930 (også kalt Compay Segundo-salen) i Hotel Nacional de Cuba har en nostalgisk atmosfære. Dette sagnomsuste hotellet hadde i sin tid personligheter som Ernest Hemingway og Frank Sinatra som stamgjester. Det opprinnelige Buena Vista Social Club opptrådte også på denne berømte scenen, og selv i dag arrangeres ofte konserter av samme kaliber. Du er omgitt av panamahatter og glitrende salsakjoler.
Hotel Nacional

Salsa-, rumba- eller cha-cha-cha-timer

Overalt på Cuba finnes lokale musikkafeer: Casas de la Trova, der det spilles musikk fra kl. 11 om formiddagen til langt på natt, og der publikum danser hemningsløst mellom bordene. De som vil ha privattimer i salsa, rumba, son eller cha-cha-cha kan gå til La Casa del Son i Havanna. Denne danseskolen holder til i en sober kolonibygning i det gamle sentrum av byen. De engelsktalende lærerne har en smittende lidenskap for musikk.

“Musikalske forestillinger på Cuba går hånd i hånd med fyrig dans”